Kvinnelig aktivist pryder canadisk seddel

Finansminister Bill Morneau og Wanda Robson foran portrettet av Robsons søster Viola Desmond, som skal pryde Canadas neste 10-dollarseddel. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix
Finansminister Bill Morneau og Wanda Robson foran portrettet av Robsons søster Viola Desmond, som skal pryde Canadas neste 10-dollarseddel. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gatineau (NTB-AP): Viola Desmond, en svart kvinne som ledet an i kampen mot segregering i Canada, skal pryde landets nye 10-dollarseddel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1946 gikk Desmond på kino byen Glasgow i Nova Scotia og satte seg i en del av salen som kun var for hvite. Hun ble arrestert og bøtelagt for den protesten mot segregering, men handlingen hennes har inspirert generasjoner av svarte både i Nova Scotia og ellers i Canada. Selv om raseskillet ikke var formalisert på samme måte som i USA, var det en innarbeidet sedvane at teatre, kinoer, hoteller og restauranter var delt.

Torsdag kunngjorde finansminister Bill Morneau at Viola Desmond skal pryde forsiden av den nye 10-dollarseddelen som settes i omløp i 2018.

Forretningskvinnen og rettighetsaktivisten sammenlignes gjerne med Rosa Parks, som nektet å flytte seg fra «den hvite delen» av en buss i delstaten Alabama i 1955. Parks' protest ble en viktig symbolsak i kampen for svartes rettigheter i USA. (©NTB)