TV 2: Russland benekter returavtale med Norge

Justisdepartementet bekrefter nå for første gang at Russland nå har trukket seg fra avtalen om tilbaketaking.
Justisdepartementet bekrefter nå for første gang at Russland nå har trukket seg fra avtalen om tilbaketaking. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har Norge en avtale med Russland om retur av personer med multivisum, men den russiske ambassaden benekter at det er enighet mellom landene, melder TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelser fra den russiske ambassaden om den såkalte Storskog-avtalen står i strid med hva statsråd Sylvi Listhaug hevdet senest 23. november. Ifølge TV 2 skal Frp-statsråden siden mars har vært kjent med at russerne bare tar imot personer med permanent oppholdstillatelse, men i svar både til pressen og Stortinget har Listhaug likevel holdt fast ved at det er oppnådd enighet om retur av asylsøkere med multivisum – et visum som tillater flere innreiser – og at hun er i dialog med russerne om tilbakesendelse.

Presseattaché Maxim Gurov ved den russiske ambassaden i Oslo skriver på sin side i en epost til TV 2 at Russland aldri har akseptert å ta asylsøkerne tilbake, fordi de skal ha kommet med uriktige opplysninger til russiske myndigheter.

– Vi har ikke kjennskap til noen nye offisielle henvendelser fra norsk side om tolkning av «Avtale mellom Russland og Norge om tilbaketaking», skriver Gurov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha blitt kjent med svaret fra presseattacheen bekrefter Justisdepartementet for første gang at Russland nå har trukket seg fra avtalen.

«Senere har russiske myndigheter gått tilbake på dette, og opplyst at slike returer likevel ikke vil bli akseptert,», skriver statssekretær Vidar Brein-Karlsen i en epost til TV 2.