Overlege: – Manipulerer ventelistene - hensynet til økonomi styrer

VARSLER OM JUKS: – Det er jo økonomien som overstyrer. Den faglige vurderingen av pasienter opp mot hverandre som vi har gjort tidligere, den blir satt til side. Det økonomien som er enerådende, sier seksjonsoverlege ved Oslo universitetssykehus.
VARSLER OM JUKS: – Det er jo økonomien som overstyrer. Den faglige vurderingen av pasienter opp mot hverandre som vi har gjort tidligere, den blir satt til side. Det økonomien som er enerådende, sier seksjonsoverlege ved Oslo universitetssykehus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksjonsoverlege ved Oslo universitetssykehus sier beskjeden kommer fra direktørens stab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som skjer er en manipulering av ventelistene, ved at man setter pasienter til utredning i stedet for behandling, sier Elisabeth Gulowsen Celius, seksjonsoverlege på nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, til TV 2.

For ett år siden innførte regjeringen nye pasientrettigheter, som ga alle rett til behandling eller utredning innen en frist satt av sykehuset selv.

Når sykehuset mottar henvisning må sykehuslegen vurdere den og gi svar innen ti dager, om pasienten har rett til utredning eller behandling.

Overholdes ikke fristen, kan pasienten kreve å få behandling et annet sted, på sykehusets regning. Dette vil knekke budsjettet for den aktuelle avdelingen ganske umiddelbart, forklarer Celius til kanalen.

Les også: OECD: Norske helsetjenester bra, men ikke gode nok

– Økonomien overstyrer

For dem som skal utredes er fristen innfridd bare ved at de møter legen. Selv om pasientene da er ute av de offisielle ventelistene. Pasientene som får rett til behandling, får først innfridd denne rettigheten når behandling eller operasjon har startet. Dermed går utredningskøen raskere enn behandlingskøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Celius har hun fått muntlig pålegg fra ledelsen ved sykehuset, fra øverste nivå, om at man skal gi rett til utredning og ikke til behandling.

– Det er jo økonomien som overstyrer. Den faglige vurderingen av pasienter opp mot hverandre som vi har gjort tidligere, den blir satt til side. Det økonomien som er enerådende. For i det øyeblikket du har vært inne i sykehuset, fristen er oppfylt så har det ingen økonomiske konsekvenser om en planlagt kontroll blir forskjøvet, sier hun til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forteller om triksing med ventelister for å spare penger

– Alvorlig for pasientene

Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus er ikke overrasket, men reagerer sterkt på det nevrologen forteller, og mener en slik praksis både uthuler loven og dekker til virkeligheten.

Riksrevisor Per-Kristian mener det som kommer frem er urovekkende, men ikke helt nytt. Han forteller til kanalen at det i to-tre rapporter er påpekt at det jukses med ventelistestatistikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette avslørte Riksrevisjonen blant annet i 2012: – Pasientene venter lengre enn sykehusene rapporterer

– Dette er alvorlig fordi det har konsekvenser for folk når de skal velge sykehus. Det har også konsekvenser for statistikken, men først og fremst for pasientene fordi de ikke får riktig informasjon om forventet ventetid, uttalte ekspedisjonssjef Therese Johnsen i Riksrevisjonen til ABC Nyheter da.

Administrerende direktør ved OUS Bjørn Erikstein sier til TV 2 at de har klare retningslinjer på hvordan ventelistene skal håndteres og ikke har noe grunnlag for å si at det jukses med ventelistene. Erikstein sier han uansett vil sørge for at ledelsen går gjennom lovverket og hvordan regelverket skal fortolkes.

Helseminister Bent Høie (H) sier til TV 2 at han er glad for at OUS skal undersøke saken, og at det kan være lovbrudd hvis det bevisst er trikset med ventelistene.

Les også: Stadig flere forsikres mot helsekø