Systematisk kontroll av EU-borgere ved yttergrensen

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-borgere skal gjennom obligatorisk og systematisk kontroll ved unionens yttergrense. Kontrollen innebærer at de reisende sjekkes mot relevante databaser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-parlamentet og ministerrådet ble mandag enige om skjerpingen, som skal innføres i grenseregelverket for Schengen-området.

– I kjølvannet av terrorangrepene i Paris 13. november 2015, foreslo vi å innføre systematisk kontroll av all borgere ved alle ytre grenser, slik at vi vet nøyaktig hvem som krysser grensene våre, sier EUs kommissær for innenrikssaker, Dimitris Avramopoulos. Han er glad for at de to institusjonene er enige om å innføre endringene, og EU-kommisjonen forventer at dette nå vil skje raskt.

– I tillegg til etableringen av en europeisk grense- og kystvakt i oktober, er dette et viktig steg i arbeidet for å bevare bevegelsesfriheten innenfor Schengen og sørge for borgernes sikkerhet.

Reisende fra tredjeland er allerede gjenstand for systematisk dokument- og sikkerhetskontroll ved innreise til Schengen-området. Det nye er altså at også EU-borgere skal sjekkes mot relevante databaser i blant annet Schengen-samarbeidet og hos Interpol.

Les også: UDI ber Listhaug revurdere behandlingen av enslige asylbarn