Ber Norge beholde Krekar

Osamah Golpy (innfelt) mener Krekar utgjør en større sikkerhetsrisiko i Kurdistan enn i Norge eller Italia. – Dere må i hvert fall ikke sende ham hit, ber Golpy.
Osamah Golpy (innfelt) mener Krekar utgjør en større sikkerhetsrisiko i Kurdistan enn i Norge eller Italia. – Dere må i hvert fall ikke sende ham hit, ber Golpy. Foto: NTB scanpix/ Rudaw
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da den kurdiske journalisten Osamah Golpy vokste opp, var Krekar en karismatisk lokal leder. Nå ber Golpy Norge beholde mullaen - og i hvert fall ikke sende ham til Kurdistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurdistan

Et ikke klart definert landområde som berører Tyrkia, Syria, Irak og Iran hvor det bor 25-30 millioner kurdere.

Befolkningsgruppen er en minoritet innenfor alle landene, og man har vært utsatt for systematisk undertrykkelse fra de dominerende folkegruppene.

Kurdistan har aldri vært samlet som én selvstendig stat. Derimot finnes det en provins med navnet Kurdistan i Iran. I Nord-Irak er tre provinser slått sammen til den autonome regionen Kurdistan i samsvar med grunnloven av 2005.

Kilde: no.wikipedia.org og snl.no

For tiden dekker den kurdiske journalisten Osamah Golpy frigjøringen av byen Mosul fra IS-styrkene i Nord-Irak.

Han er i nabobyen Erbil, mindre enn 8 mil fra kamphandlingene, når ABC Nyheter får kontakt på telefon.

– Jeg husker jo mulla Krekar fra da jeg var liten, sier Golpy som også har fulgt de siste ukenes utvikling i forsøket på å få mullaen utlevert til Italia.

For ham spiller det mindre rolle om den terrormistenkte mullaen blir i Norge eller sendes til Italia.

Les også: Krekar kan likevel bli utlevert til Italia

For Golpy er det viktigste at han ikke sendes til Kurdistan, selv om lokale myndigheter også ønsker å stille ham for retten.

– Han utgjør en større sikkerhetsrisiko i Kurdistan enn i Europa, sier Golpy til ABC Nyheter.

Den kurdiske journalisten har lest Krekars beskrivelser av sin organisasjon som italienske myndigheter mener har planlagt terroraksjoner i Vest-Europa, Rawti Shax.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her sier Krekar at det «for tiden» ikke er aktuelt å bevæpne seg eller bli et politisk prosjekt, påpeker Golpy.

– Jeg synes jo det er interessant at han skriver «for tiden». Det åpner for at bevegelsen skal bevæpne seg i framtiden, mener han.

Farlig i Kurdistan

Han tror ikke Krekar nødvendigvis selv vil benytte seg av vold, men at hans tilhengere ikke vil holde noe tilbake.

Hvis Krekar skulle sendes til Kurdistan og bli fengslet, så tror Golpy hans allierte vil prøve å få ham frigitt - enten ved en direkte aksjon eller ved å ta gisler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Italia trekker begjæringen om utlevering av mulla Krekar

Golpy tror derimot ikke at han utgjør noen direkte trussel i Europa.

– Det Krekar sier og gjør må tolkes ut fra en kurdisk kontekst. I manifestet til den mystiske gruppen Rawti Shax sier han at målet er at Kurdistan skal returnere til Dar al-Islam, eller islams hus, sier Golpy som mener det for Krekar innebærer «at det kurdiske folk har fraveket islam, og at en gruppe som hans skal gjeninnføre islam for det kurdiske folk».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og siden han er en jihadist, så tror han det er nødvendig med vold for å klare dette.

Hjembyen til Osamah Golpy heter Halabja, kjent for verden gjennom Saddam Husseins gassangrep på sivilbefolkningen i 1988 som man antar tok livet av 5000 personer.

Her virket også Krekar i en periode under Golpys oppvekst:

«Jeg var et barn da han var i byen, men gammel nok til å huske et tilfelle hvor hundrevis - om ikke tusenvis - av dedikerte tilhengere hørte på en av hans taler», erindret Golpy for et drøyt års tid siden.

Les også: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Det var i et blogginnlegg på det kurdiske nyhetsstedet Rudaw hvor han arbeider. Golpy skrev også: «Mulla Krekar har en komplisert personlighet. Han er ikke bare en vanlig islamsk predikant; han er en intellektuell».

«Islamsk karisma»

Golpy avsluttet sitt blogginnlegg fra 2015 med en bønn til Norge fra kurderne som bekjempet IS på vegne av den frie verden: «Vennligst hold ham i Norge. Vi har fått nok av Krekar».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i innlegget berømmer han også av Krekars oratoriske evner, selv om han mener dette brukes for å manipulere og utnytte folks misnøye til å radikalisere ungdommen:

«Krekar er også en poet. Ulikt hans engelsk - og jeg antar også hans norsk - er han derimot en mester på kurdisk. Han høres troverdig ut for utdannede, for ikke å snakke om for vanlige folk. Hans islamske karisma gjør ham unik».

Les også: Hemmelige møter om Krekar med italienske myndigheter

Osamah Golpy mener Krekar fortsatt har en viss lokal støtte, og at det er nettopp hans evne til å påvirke via taler og fatwaer, som utgjør en fare.

– Kort sagt tror jeg ikke han har planlagt at Rawti Shax skulle operere i Vesten. Han kjenner sine begrensninger, sier journalisten som tror Krekars synspunkter vekker liten gjenklang innenfor de kurdiske miljøene i Europa.

– Men i de kurdiske områdene tror jeg støtten er sterk nok til å skape vanskeligheter.

Les også: Krekar sammenlignet Rawt med kommunistenes manifest