Statsbudsjettet:SV fikk uføre-innrømmelse fra Høyre

Snorre Valen angrep regjeringens og samarbeidspartienes uføre-politikk under finansdebatten i Stortinget mandag. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor tar dere 37 millioner fra uføre som ikke kan jobbe, og deler ut 293 millioner kroner for å få friske folk til ikke å jobbe?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen og samarbeidspartiene kutter 37 millioner kroner i barnetillegg for uføre foreldre som ikke er i stand til å jobbe - så deler man ut 293 millioner kroner cash til friske foreldre for at de ikke skal jobbe!

Slik angrep SVs Snorre Serigstad Valen deler av statsbudsjettet stortingsflertallet vedtar, når Stortinget mandag behandler statsbudsjettet regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF ble enige om denne helga.

Uføre forsørgere får et omstridt kutt i barnetillegget som ledd i en uførereform. Reformen hadde som mål å få flere uføre i arbeid. Samtidig økes statens kontantstøtte til foreldre som holder seg hjemme med 1- og 2-åringer i statsbudsjettet for 2017.

Uføre i jobb og friske ut?

– Venstre og KrF messer arbeidslinja spesielt når det gjelder kronisk uføre forsørgere og folk som har slitt ut kroppen i arbeidslivet. Den samme gjengen prioriterer derimot flere hundre millioner kroners økning i kontantstøtta, anklager SV-politikeren, som har varslet at han ikke tar gjenvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som det siste året har fratatt 367 familier 29.000 kroner hver i snitt, retter ikke bare pekefingeren mot de uføre forsørgerne og sier det skal lønne seg å jobbe. De utvider kuttet til 4500 barn som har uføre foreldre, sa han videre.

– Det samme flertallet prioriterer samtidig å betale friske foreldre nesten 300.000 millioner for ikke å jobbe. Hilsen utjevnings-Frp og hilsen likestillings-Venstre, la Valen sarkastisk til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten gjorde noe så sjeldent i politikerverdenen som å vedgå at det kan ha blitt gjort feil.

– Det er mange utslag i innretningene i uførereform og andre reformer. Jeg ser at i detaljene kan det noen ganger komme noe uheldig ut, det innrømmer jeg. Men dette budsjettet tar seg også veldig godt av også de svake i samfunnet, sa Flåtten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringen vil rette opp urett mot uføre

Skattesmell på sluttpakker

SV-Valen hamret også løs på et annet poeng: At en regjering som har profilert seg på skattelettelser, går motsatt vei overfor folk som mister jobben og får sluttpakker.

Dem er det ikke få av i en tid der oljenæringa som kjent sliter i motvind og mange blir satt på porten. I statsbudsjettet skal sluttpakker heretter beskattes.

– Er skatt på sluttavtale godt time't i og med at så mange nå får sluttpakker? ville Valen vite av Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.

– Det er ett av mange tiltak som ble en del av enigheten om statsbudsjettet. Men vi gjør mange andre fordelinger for å dempe resultatene av omstillingen landet er inne i. I sum er det positivt. Da må man prioritere fordi man skal finne inndekning, svarte Frp-representanten.

Les også: Sluttpakke-skatten fjernes ikke likevel