Dette må du vite når du skal handle kjøtt til jul
Slakteren forteller deg hva du må tenke på når du skal forberede julematen.
Denne saken er betalt av Eurocash
Slakter Göran Johansson har jobbet med kjøtt i over 20 år. Som ansvarlig for ferskvaredisken på Eurocash i Strømstad, bistår han og kollegaene norske og svenske tilreisende med å velge riktig kjøtt, syv dager i uken. Nå forbereder de seg til julehøytiden. Johansson regner med de vil selge cirka 15 tonn ribbe og 6 tonn juleskinke i løpet av desember.
Hvor tidlig bør man være ute for å sikre seg det beste kjøttet til jul?
- Vi har leveranser fem dager i uken, så vi får jevnlig påfyll av varer. Vil du være helt sikker på at du får det du trenger kan du ringe butikken og bestille i forkant.
Hvor mye kjøtt bør man beregne per person?
- Skal du ha ribbe, så sier vi minimum en halv kilo per person. Juleskinke beregner vi cirka to-tre hekto per person, men ofte spiser man juleskinke over flere dager, så husk på å beregne litt ekstra kjøtt her. Et stykke på tre kilo er vanlig.
Se også: Hjemmelaget honningsennep passer perfekt til juleskinka
Oppbevar kjøttet riktig
Hvordan skal vi behandle kjøttet når vi kommer hjem?
– Det viktigste er å tenke på transporten, at man har termopose eller lignende. Skal kjøttet ligge to-tre timer i bil, må man passe på at kjøttet er kaldt nok. Vel hjemme er det et problem at mange kjøleskap er for varme. Kjøtt skal oppbevares ved fire grader og mange gamle kjøleskap har for høy temperatur. Det skader kjøttet og går ut over holdbarheten.
Når skal du bruke kjøttet?
- Det kan fint ligge noen dager i kjøleskapet, men skal du først spise kjøttet etter noen dager , så legg det i fryseren. Kjøttet bør ligge åpent på en tallerken i kjøleskapet slik at det blir tørrere. Dersom du for eksempel oppbevarer kjøttet i plast, er det fukt og da blir kjøttet fortere dårlig. Legg et håndkle over kjøttet, men ikke plast. Skal du fryse det, legg det i en liten pose, i mindre mengder, og press ut luften. Da går det fortere å tine, og blir et ferskere produkt.
Prøv også: Klassisk knekk til jul
Slik tiner du kjøttet
Vi har lært at vi ikke skal tine kjøtt i varmt vann. Hvorfor skal vi ikke det? Er det farlig, eller går det utover kvaliteten?
– Det er først og fremst bakterieveksten som øker når du har det i varmt vann. Ligger det lenge i varmt vann blir det ytre litt rart, litt kokt. Det beste er å tine i kjøleskap og legge det i romtemperatur. Dersom du må tine i vann, bruk kaldt vann. Men selv tiner jeg aldri i vann. Jeg planlegger og tar det fram kvelden før.
Hvor lenge holder kjøttet seg i kjøleskapet eller i fryseren?
– Det er avhengig av temperaturen i kjøleskapet. Det er mange kjøleskap som ikke har riktig temperatur. Holder det fire grader, kan det fint ligge der noen dager. Men har det åtte grader, slik mange eldre kjøleskap har, holder det seg kortere. Du må følge med på lukt og utseende. Mange frysere har riktig temperatur og da holder det lengre. Jo fetere kjøtt, jo kortere holdbarhet. Hele stykker av oksekjøtt holder 8-12 måneder for eksempel. Mens karbonadedeig, som er et magrere produkt, holder 3-4 måneder. Igjen, pass også på temperaturen under transport.
Se også: Slik lager du den perfekte juleskinke
Gode forberedelser gir best resultat
Når på julaften bør man starte forberedelsene av maten?
- Skal du lage ribbe, bør du krydre den med salt og pepper en dag eller to før julaften. Det setter smaken på kjøttet. Skal du koke juleskinken selv, bør den kokes dagen før. Mange vil gjerne ha en prøvesmak av skinken når den er varm, det smaker nydelig. Skinka holder seg i kjøleskapet i flere dager.
Hva er de vanligste feilene vi gjør med kjøttet på vårt eget kjøkken?
– En vanlig feil er at kjøttet ikke er romtemperert. Så er det viktig å tørke kjøttet før man steker det. Da får man en bedre hinne. Det er også mange som steker det for lenge for at det ikke skal bli rått. Men bare to minutter ekstra blir for lenge. Ovnen er et veldig godt sted for å få det ferdig. Du kan brune kjøttet i stekepannen, og gjøre det ferdig på lav temperatur i ovnen. En annen feil er at man ikke lar kjøttet hvile før det skjæres opp. Hvis det får hvile, blir det mye mer saftig.
Velg kvalitet
Jeg syns alltid kjøttet jeg kjøper er seigt, hvorfor er det så vanskelig å få tak i mørt kjøtt?
– Dels handler det om hvordan man behandler kjøttet og hvordan det tilberedes. Så kan man fint betale litt ekstra for mørere og mer marmorert kjøtt. Se på marmoreringen og at det er litt innsprengt fett. Mange vil ha magert, men da forsvinner smaken. Fettranden skal først skjæres bort etter steking. Det er viktig å ikke være redd for fett. Tør å spørre i butikken, få hjelp til å velge riktig kjøtt. Vi er her for å hjelpe kunden.
Hva er dine beste tips for å få til godt kjøtt?
– Velg deg et fint kjøttstykke. Dette får du også ved å be om hjelp når du står ved disken. Bruk tid og kjærlighet på måltidet. Ikke stress når du skal lage en god middag. Be om godt kjøtt og bruk litt penger.
Hva er din beste hemmelighet på kjøkkenet?
– Jeg er nøye med knivene mine. Bra kniver er viktig.p
Se flere tips og oppskrifter på juleretter hos Eurocash.se/jul