Harde kamper i Aleppo under hærens framrykking

Krigen har ødelagt store deler av Aleppo. Nå forsøker den syriske hæren og sette inn nådestøtet mot opprørerne i byen. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
Krigen har ødelagt store deler av Aleppo. Nå forsøker den syriske hæren og sette inn nådestøtet mot opprørerne i byen. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det raser harde kamper i den syriske byen Aleppo under hærens framrykking.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Bashar al-Assads hær har i nærmere tre uker kjempet for å ta igjen kontrollen over den nest største byen i Syria. Aleppo har vært delt mellom regimet og opprørsstyrker siden 2012.

Tusenvis av sivile har måttet flykte fra offensiven, som ser ut til å påføre opprørsstyrkene i landet det største nederlaget hittil i landets fem år lange borgerkrig.

Den syriske hæren holder nå rundt 60 prosent av Aleppo etter framrykkingen fredag og lørdag.

– Hæren tar nå sikte på å drive opprørsstyrkene tilbake til den sørøstlige delen av byen, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Les også: Det syriske regimet tar enda mer av Øst-Aleppo

Busset hjem

Gjenerobringen har gjort det mulig for folk å vende tilbake til sine hjem. Assad-regjeringen satte søndag opp minst ti busser som tok folk til de nylig gjenerobrede områdene i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk strømmet til for å få plass i bussene.

– Jeg har ikke vært tilbake i hjemmet mitt på seks år, forteller Hala Hassan Fares som fikk plass i en buss sammen med mannen og sønnen.

– Huset vårt er totalt ødelagt, men vi skal reise for å se min far, som er 80 år gammel. Han ble igjen sammen med min søster og andre slektninger, forteller hun.

Les også: 200 organisasjoner sammen om Aleppo-opprop

Sivile drept

Hæren startet sin siste offensiv mot Aleppo i midten av november. Minst 311 sivile, deriblant 42 barn er drept under hærens framrykking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den andre siden er rundt 70 sivile, deriblant 28 barn, blitt drept i samme periode som følge av opprørernes våpenbruk, ifølge SOHR.

Russland, som er Assads allierte i krigen, opplyste søndag at de har sendt 30 lastebiler med nødhjelp til Aleppo.

Les også: FN: – Aleppo kan bli en gigantisk gravplass

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maktspill

Både Russland og det syriske regimet er blitt anklaget for å trappe opp krigføringen etter at Donald Trump vant valget i USA, og for å overse Barack Obamas regjering i påvente av at Trump skal overta makten.

Den siste uka har det kommet meldinger om at flere opprørsledere har forhandlet med Russland i den tyrkiske hovedstaden Ankara, uten at USA har vært involvert.

Flere har konkludert med at den avtroppende Obama-administrasjonen er satt helt på sidelinjen når det gjelder utviklingen i Syria.