Folkeavstemningen i Italia har startet

Italias statsminister Matteo Renzi oppfordrer velgerne til å stemme ja til grunnlovsendringene under et valgmøte i Firenze fredag. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB scanpix
Italias statsminister Matteo Renzi oppfordrer velgerne til å stemme ja til grunnlovsendringene under et valgmøte i Firenze fredag. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Roma (NTB-AFP): Italienske velgere har begynt å stemme i folkeavstemningen om landets grunnlov, som statsminister Matteo Renzis har satset sin politiske framtid på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Renzi, fra sentrumvenstrepartiet Det demokratiske partiet (PD), har varslet at han vil gå av hvis det ikke blir flertall for grunnlovsendringene han har foreslått.

Lovendringene skal sikre mer makt til regjeringen på bekostning av de folkevalgte forsamlingene, noe som igjen kan føre til mer stabile regjeringsdannelser og en mer langsiktig politikk.

Men nei-siden har de siste ukene mobilisert kraftig både på venstre- og høyresiden, og den ledet klart da den siste meningsmålingen ble publisert for to uker siden.

Den nåværende grunnloven og maktfordelingen skal blant annet hindre at Italia igjen får en fascistisk regjering, som under annen verdenskrig. (©NTB)