Oppdrettsanlegg bytter diesel med strøm

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Stadig flere oppdrettsanlegg i Norge bytter ut forurensende dieselaggregat med strøm fra fastlandet. Enova støtter klimatiltaket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil har ti søkere med 30 ulike anlegg fått støtte fra Enova til å bytte ut dieselaggregat.

– Jeg ser at stadig flere oppdrettsanlegg vurderer dette. Ambisjonene er jo at havbruksnæringen skal vokse. Da tror jeg også det er viktig å tenke fremtidsrettet på energibruk og klima, sier seniorrådgiver Merete Knain i Enova til Teknisk Ukeblad.

Selskapet Nordlaks har nylig fått 7 millioner kroner i støtte til å elektrifisere tolv oppdrettsanlegg i Nordland og Sør-Troms. Dette vil erstatte en million liter diesel hvert år, ifølge Enova. Samtidig installeres det energisparende LED-lys i merdene. Til sammen vil prosjektet redusere den årlige energibruken med 6,13 GWh, som tilsvarer strømbruken til 300 norske husholdninger.

– Dette er et godt klimatiltak. Vi tror det er et stort potensial for å fase ut diesel i havbruksnæringen. Det gir en energieffektivisering fordi virkningsgraden er mye bedre og det erstatter dieselen med fornybar el, sier Knain. Hun kan imidlertid ikke tallfeste potensialet for CO2-utslippskutt i næringen, men mener det bør kartlegges. (©NTB)