Partiledernes budsjettmøte førte ikke fram

Venstreleder Trine Skei Grande kan ikke fortelle noe nytt om budsjettforhandlingene. Men hun innrømmer at det er noe av det mest krevende hun har vært med på. Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke partiledernes møte på hemmelig sted fredag ettermiddag førte fram. Høyre og Frp vil lørdag presentere det siste tilbudet til statsbudsjett har lagt fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv etter intens møtevirksomhet fredag er det altså ikke oppnådd enighet om neste års statsbudsjett.

Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) satt fredag ettermiddag i møte på et hemmelig sted. Selv ikke de to partilederne visste hvor de skulle, men ble hentet i en bil for å bli kjørt til møtet med statsministeren og finansministeren.

Fire timers møte

Men det om lag fire timer lange møtet førte ikke fram, og Venstre-lederen dro tilbake på Stortinget, mens Hareide dro hjem.

Sammen med sin finanspolitiske talsmann Terje Breivik, satt Skei Grande fredag kveld bak lukkede dører på stortingskontoret for å jobbe fram et svar til tilbudet som lå på bordet.

Ifølge Stavanger Aftenblad tilbød regjeringspartiene en pakke på over 6 milliarder kroner for å oppnå en enighet. Den skal inneholde 2,5 milliarder kroner til klima- og miljøtiltak, blant annet satsing på jernbane. Videre skal det være 1 milliard kroner til familietiltak, inkludert kontantstøtte, og 1 milliard kroner til forskning og utvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Intense siste forsøk på budsjettenighet

SV ber Venstre og KrF felle regjeringen

Hareide tror ikke på enighet

– Ikke optimist

KrF-leder Knut Arild Hareide var ikke optimistisk med tanke på en borgerlig budsjettenighet etter at den siste skissen ble lagt fram. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide var ikke optimistisk med tanke på en borgerlig budsjettenighet etter at den siste skissen ble lagt fram. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Etter det VG kjenner til, er sentrumspartiene fremdeles ikke fornøyde og etterlyser fortsatt det såkalte grønne skiftet. Avisen skriver at de nå har kilder som kan bekrefte at det ikke vil bli noen budsjettavtale mellom de fire partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt mest sannsynlig at vi ikke får til en enighet om statsbudsjettet, sier Hareide fredag ettermiddag.

– Jeg har håpet veldig lenge at vi skulle få til en enighet, men nå er jeg ikke optimist. Det er veldig krevende, sa Trine Skei Grande til NTB.

Hareide har ikke villet betegne møtet om skissen som nye forhandlinger, og har ikke kommentere hva regjeringen tilbød dem.

Les også: Vedum håper Venstre snart skifter retning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Budsjett uten KrF og Venstre?

Regjeringspartiene vil lørdag presentere det siste budsjettilbudet som ble forelagt Venstre og KrF på en pressekonferanse, opplyser kilder til NTB. Tilbudet vil bli lagt fram i finansdebatten mandag, og da vil de to støttepartiene ta stilling til om de skal støtte forslaget subsidiært eller avvente et eventuelt kabinettsspørsmål fra statsminister Erna Solberg (H).

En kilde opplyser til NTB at KrF er skeptiske til å subsidiært støtte et budsjettforslag partiet ikke er enig i, og forbereder seg derfor på en situasjon hvor det blir stilt kabinettsspørsmål.

Ifølge NRK vil regjeringen legge frem budsjettet for Stortinget uten Venstre og KrF.

Les også: Slik slår partienes statsbudsjett ut på norske klimakutt

Droppet kongen

Ifølge Aftenbladet skal de fire partiene ha satt en frist for å bli ferdig i løpet av helgen, og de skal ha blitt enige om at de ikke skal forhandle natten før finansdebatten mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Erna Solberg og Siv Jensen droppet statsråd og innkalt sine respektive stortingsgrupper til ekstraordinære gruppemøter fredag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber hardt for å få til et budsjett, var det eneste Solberg ville meddele på vei ut fra møtet.

– Vi har strukket oss langt og anstrenger oss videre for å finne en løsning, uttalte Frp-leder og finansminister Siv Jensen på vei inn til sitt møte.

Regjeringspartiene mener tilbudet bør være godt nok til å sikre en avtale mellom alle de fire partiene – selv om den omstridte bilpakken ligger fast.

Les også: Eksperter: Lite sannsynlig med regjeringskrise

Kan gå

Både Venstre og KrF har imidlertid vært tydelig på at de mener bilpakken er uforenlig med et reelt grønt skifte. De mener pakken, som består av både avgiftsøkninger og avgiftslettelser til landets bilister, gir i sum en premiering av fossilbiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fristen for å fremme budsjettforslag går ut mandag morgen klokka 8.30. Halvannen time senere starter finansdebatten i Stortinget. Etter hvert som fristen nærmer seg, øker muligheten for at Solberg vil stille kabinettsspørsmål under finansdebatten, det vil si true med å gå av hvis hun ikke får støtte for budsjettet.

Les også: Høyre beklager at Venstre bryter budsjettsamtaler