CO2-prosjekter får rødt lys i ekstern kvalitetssikring

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil gå videre med prosjektene for CO2-rensing i Norge. To eksterne konsulentselskaper som har kvalitetssikret prosjektene, mener satsingen bør legges på is. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil gå videre med prosjektene for CO2-rensing i Norge. To eksterne konsulentselskaper som har kvalitetssikret prosjektene, mener satsingen bør legges på is. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge bør stanse planene om CO2-rensing, mener to eksterne konsulentselskaper som har kvalitetssikret regjeringens prosjekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjonen begrunnes med at det ikke vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å sette i gang et demonstrasjonsprosjekt for CO2-rensing slik situasjonen er nå.

Det er de to konsulentselskapene Atkins og Oslo Economics som står bak analysen. De anbefaler regjeringen ikke å gå videre med prosjektene før nytten i større grad kan sannsynliggjøres.

Konsulentselskapene anslår at CO2-rensingen vil koste fra 1.400 kroner til 2.900 kroner per tonn CO2 som blir renset, avhengig av hvilke prosjekter man går videre med.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har gått inn for å ta prosjektene videre til neste fase, og i statsbudsjettet for 2017 foreslår han at det settes av 360 millioner kroner til detaljstudier. Disse studiene vil være siste ledd før en endelig investeringsbeslutning kan tas.

– Dersom klimamålene skal nås til lavest mulig kostnad, trenger vi en bred utbredelse av CO2-håndtering globalt. Dette er bakgrunnen for at regjeringen bruker betydelige ressurser på dette, sier Lien.

Olje- og energidepartementets håp er at det kan tas en investeringsbeslutning i 2019, slik at minst ett anlegg står klart innen 2022.