Adventskalender med verdens verste forbrytere på flukt

Videoen er hentet fra Europols adventskalender.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europol håper en adventskalender skal føre etterlyste bak lås og slå. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et forsøk på å få inn tips om kriminelle på flukt, har Europol lansert en spesiell adventskalender.

Bak lukene skjuler det seg verken søtsaker eller pakker, men 24 kjeltringer eller mistenkte på rømmen.

– Forhåpentligvis har vi pågrepet noen av rømlingene, slik at vi kan gi folk en fin julegave den 24. desember, sier en talsperson for Europol til BBC.

Håndjern som julekule

I luke 1 blir vi presentert for østerrikeren Tibor Foco. Han har vært på flukt i 20 år etter at han stakk av under en permisjon fra fengselet. Foco er livstidsdømt for å ha skutt og drept en prostituert i 1986.

Foco og de andre rømlingene er i kalenderen plassert inne i et håndjern formet som en julekule, med snø i bakgrunnen og dyster julemusikk.

– Mordere, kidnappere, terrorister, narkotikasmuglere - alle er dømt eller mistenkt for svært alvorlige forbrytelser. De har drept eller ødelagt livet til ofrene sine. Alle er på flukt fra ansvar og straff. Dette gjør det vanskelig å gå videre for ofrene, venner og slektninger. La oss hjelpe dem og gjøre alles jul trygg ved å låse disse kriminelle inne før ferien begynner, skriver Europol i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS planlegger terror i Europa

– Smakløst

Lederen for forsvarsgruppen i Advokatforeningen, Marius Oscar Dietrichson, sier til NRK at han mener kalenderen er smakløs.

– Dette synes jeg ikke mye om. Det ligger sikkert en god tanke bak, men det er smakløst. Straffesaker skal behandles på en verdig måte og ikke bli sett på som underholdning. Det er respektløst overfor ofrene og de siktede, som i flere tilfeller ikke engang er dømt for det de er blitt siktet for sier Dietrichson til NRK.

Les også: Europol med ny advarsel om fremmedkrigere