Krekar kan likevel bli utlevert til Italia

Italienerne kan i mars dømme mulla Krekar in absentia og så kreve han utlevert for å sone dømme. – Et mulig scenario, bekrefter førstestatsadvokat Jan F. Glent (innfelt).
Italienerne kan i mars dømme mulla Krekar in absentia og så kreve han utlevert for å sone dømme. – Et mulig scenario, bekrefter førstestatsadvokat Jan F. Glent (innfelt). Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar kan fortsatt bli dømt i Italia om tre måneder, og deretter bli krevd utlevert. – Et mulig scenario, bekrefter førstestatsadvokat Jan F. Glent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag denne uken bekreftet Manfred Kelder, administrativ leder ved domstolen i den nord-italienske byen Bolzano, at det var berammet et rettsmøte i Krekar-saken 13. mars 2017.

– Vi har ikke fått beskjed om at dette er avlyst, sier førstestatsadvokat Jan F. Glent til ABC Nyheter.

Mulla Krekar

* 60 år gammel kurder fra Nord-Irak. Egentlig navn Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956. Til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken henlagt, blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.

* Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.

* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar 2015 uttalte Krekar seg til NRK om en av kurderne han tidligere var dømt for å ha truet. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.

* 30. oktober samme år ble Krekar dømt i Oslo tingrett til halvannet års fengsel for trusler og til å betale 75.000 kroner i erstatning. Ble senere frifunnet i Borgarting lagmannsrett. I en sivil sak ble han likevel dømt til å betale 40.000 kroner i oppreisning til kurderen. Krekar krevde samtidig selv 200.000 kroner i oppreisning etter at han ble frikjent.

* 12. november 2015 ble Krekar pågrepet som en av en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax, og krever ham utlevert.

* 9. juni startet Oslo tingrett behandlingen av utleveringsbegjæringen for Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen.

* 29. juni slo Oslo tingrett fast at Krekar kan utleveres til Italia.

* 21. oktober fastholdt Borgarting lagmannsrett at Krekar kan utleveres.

* 23. november forkastet Høyesterett Krekars anke over lagmannsrettens avgjørelse.

* 30. november opplyser Riksadvokaten at Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake, og beordrer at Krekar løslates.

I går, onsdag, ble det kjent at italienerne ikke lengre krevde den kontroversielle mulla Krekar utlevert i saken mot ham. Den meldingen var datert fredag i forrige uke, ifølge en pressemelding fra riksadvokaten.

Les også: Her kan Krekar få sin terrordom

Tidligere har ABC Nyheter avdekket at det samme er tilfelle for tre menn som hadde vært varetektsfengslet i samme sak i Storbritannia, og at de også kan bevege seg fritt i påvente av den italienske saken.

– Jeg kan ikke si det sikkert, men jeg heller mot at saken opprettholdes i Italia, sier førstestatsadvokat Glent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mulig scenario

Han sier også at det etter italiensk lov er mulig å dømme folk uten at de er til stede under rettssaken - in absentia. De juridiske forholdene rundt dette er blant det som nå sjekkes ved Det nasjonale statsadvokatembedet som ledes av Jan F. Glent.

På spørsmål fra ABC Nyheter om det er mulig å se for seg at Krekar dømmes i Italia i mars og at italienske myndigheter deretter ber om at han utleveres for å eventuelt sone sin straff, sier Glent:

– Det er et mulig scenario. Men igjen, jeg kjenner ikke intern italiensk rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For en drøy måned siden, i slutten av oktober, ble det avholdt et rettsmøte i italienske Trento hvor man bestemte seg for at saken skulle opp for Corte di Assise i Bolzano den 13. mars til neste år.

– Ny utleveringsbegjæring

Etter det møtet opplyste Yasser Mehmood ved de britiske påtalemyndighetene - Crown Prosecution Service i London - i en epost til ABC Nyheter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Italienerne vil prøve saken i deres fravær (hvis de ikke møter til rettsmøtet). Hvis de blir dømt, vil det være opp til italienske myndigheter å be om at de blir utlevert som dømte personer».

Les også: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Det kan dermed synes som om det samme er tilfelle i Krekars sak. Han er tiltalt som hovedmann i det mistenkte terrornettverket Rawti Shax/ Didi Nwe. I mai dømte en italiensk domstol fire menn til mellom 4 og 6 års fengsel for planlegging av terror.

Hvis italienerne finner Krekar skyldig som hovedmann eller på annen måte, vil han kunne ha en rettskraftig dom i et sentralt europeisk land mot seg. Hvis italienerne så ber om at han skal bli utlevert for å sone dommen i Italia, må norske myndigheter ta stilling til saken på nytt.

Les også: Italia trekker begjæringen om utlevering av mulla Krekar

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da må de sende en ny utleveringsbegjæring. Men da vil vi være nøyere og be om å få vite mer om hva som ligger i denne, sier førstestatsadvokat Jan F. Glent med referanse til forvirringen rundt italienernes begjæring som ble trukket tilbake allerede i mars - en beslutning norske myndigheter altså først oppfattet i går.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det ABC Nyheter har forstått er det uklart om mulla Krekar - som er underlagt streng kontroll - faktisk kan være til stede på rettsmøtet i Bolzano i mars, selv om han skulle ønske det. Og så sent som i forrige uke hadde ikke Krekars forsvarere hørt noe fra Italia.

«Magisk sirkel»

Glent sier at man i norsk rett normalt sett ville ønske at den tiltalte var til stede, og særlig i en alvorlig sak hvor det er snakk om terrorplanlegging.

– I en lignende sak ville det i Norge ikke vært mulig å dømme en person in absentia, sier Glent, som nå forsøker å finne ut mer om de italienske planene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken i mars neste år retter seg inn mot de sentrale figurene i nettverket, etter det som fremkommer i den italienske Trento-kjennelsen som saken bygger på.

Her beskrives det en «magisk sirkel» rundt Krekar. Flere av de tiltalte skal ha tilhørt dette indre nettverket. En skal ha vært gruppens økonomi- og IT-sjef, mens en annen (Krekars svigersønn) ha stått for pengeinnsamling, ifølge de italienske påtalemyndighetene.

Les også: – Mulla Krekar kan få komme tilbake til Norge