Opprørerne drevet ut av det nordøstlige Aleppo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriske regjeringsstyrker og deres allierte har drevet opprørerne ut av det nordøstlige Aleppo, melder den syriske eksilgruppa SOHR og syrisk TV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tok regjeringsstyrkene i helgen kontroll over seks opprørskontrollerte bydeler i det østlige Aleppo, blant dem den største av dem, Masaken Hanano.

Regjeringsstyrker tok også kontroll over Jabal Badra, Baadeeen, Inzarat, Al-Sakan al-Shaabi og Ain al-Tall.

Harde kamper

Mandag meldte både SOHR og statlig syrisk TV at regjeringsstyrker etter harde kamper også har erobret Sakhour fra opprørerne.

Regjeringsstyrkene tok også kontroll over de to nabolagene Haydariya og Sheikh Khodr, mens kurdiske styrker inntok Sheikh Fares-området.

Øst-Aleppo er dermed delt i en nordlig og sørlig del, noe som vil skape store vansker for de gjenværende opprørerne i byen.

Tusenvis av mennesker har flyktet fra Øst-Aleppo de siste dagene, og syrisk TV viste mandag bilder av sivile som ble fraktet i grønne busser over til den regjeringskontrollerte vestlige delen av byen. Andre har søkt tilflukt i den kurdiskkontrollerte delen av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrollerer byene

Dersom regjeringsstyrkene lykkes med å ta kontroll over hele Aleppo, vil det være et vendepunkt i krigen, mener Syria-eksperten Fabrice Balanche ved Washington institute for Near Eastern Policy.

– Da vil Assad kontrollere de fem største byene i Syria, påpeker han, og viser til at regimet også kontrollerer hovedstaden Damaskus, samt byene Homs, Hama og Latakia.

Viktig seier

Knut Vikør, professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen, tror derimot ikke at det nødvendigvis blir noe vendepunkt i den fem år gamle krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være en viktig seier, men det gjenstår å se hvor stor betydning den vil få, sier Vikør til NTB.

Mye avhenger av om opprørerne greier å hente inn forsterkninger, eller om andre opprørsgrupper kommer dem til unnsetning, mener han.

– Det er en fare for at opprørerne inne i Aleppo ikke har nok styrker til å kunne slå dette tilbake, sier Vikør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Splittet

I hvor stor grad de vil få støtte fra andre opprørsgrupper i nærområdet, er et åpent spørsmål, mener han.

– Alle disse opprørsgruppene er selvstendige, det er småmilitser over alt og hver enkelt landsby og bydel er uavhengige av hverandre. De samarbeider på ulikt vis, men de kjemper også mot hverandre, blant annet om hvem som skal få våpen og forsyninger utenfra, sier Vikør.

Dersom regimet får kontroll over Aleppo, vil det utvilsomt kunne bidra til å endre krigens gang, tror han.

– Fronten vil fortsatt ligge i nord, men Aleppo vil da bli en framskutt base for regjeringsstyrkene, sier han.

Ingen løsning

Noen politisk løsning på konflikten vil regimets erobring av Aleppo ikke føre til, mener han.

– Opprørerne er på ingen måte i nærheten av å gi opp, og regimet vil i seiersrus ikke se noen grunn til å forhandle, sier Vikør.

Ifølge den syriske avisen Al-Watan er regjeringsstyrkenes strategi nå å splitte de gjenværende bydelene som fortsatt kontrolleres av opprørere.

– Da kan de lett kontrolleres og erobres en etter en, skriver avisen, som står regimet nær.