Krekar har et siste halmstrå

I dag forkastet Høyesteretts Krekars anke over lagmannsrettens avgjørelse. At domstolen i Strasbourg skal stanse den planlagte utvisningen til Italia, er «et halmstrå», mener advokat Mette Yvonne Larsen.
I dag forkastet Høyesteretts Krekars anke over lagmannsrettens avgjørelse. At domstolen i Strasbourg skal stanse den planlagte utvisningen til Italia, er «et halmstrå», mener advokat Mette Yvonne Larsen. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen i Strasbourg kan fortsatt gripe inn og be Norge avvente utvisning av terrormistenkte mullah Krekar. – Et halmstrå, sier Mette Yvonne Larsen i advokatenes menneskerettighetsutvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesteretts ankeutvalg avviste onsdag enstemmig advokat Brynjar Melings anke over lagmannsrettens avgjørelse i Krekar-saken.

For Meling knyttes håpet til å få stanset en utvisning til to hovedspor. Det minst sannsynlige er at justisminister Anders Anundsen (FrP) vil gripe inn til Krekars fordel.

Melings bebudede anke til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) vil i seg selv heller ikke være nok til å stanse overføringen av Krekar etter at Anundsen har sagt sitt.

Kan be Norge avvente

Krekars advokat må da forsøke å få EMD til å gripe inn etter den såkalte regel 39, som innebærer et vedtak om en midlertidig forføyning som Norge må vurdere.

– En slik oppfordring vil man ta alvorlig, sier Mette Yvonne Larsen som leder Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg, til ABC Nyheter.

Les også: – Krekar er en fare for rikets sikkerhet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil ikke være første gang norske myndigheter må ta stilling til et slikt vedtak. Larsen viser til en sak hvor den pakistanske majoren Nadeem Dar skulle utvises, kom det en anmodning som ble lyttet til og som resulterte i at han fikk bli i Norge.

– Et halmstrå

En slik regel 39-avgjørelse er sjelden og vanskelig.

– Jeg vil tro Krekars advokat har en slik henvendelse klar, sier Mette Yvonne Larsen.

– Men sjansen for å lykkes er ikke veldig stor. Det er et halmstrå, mener hun.

Hvis Meling skulle lykkes å få EMD til å benytte regel 39, så er det usikkert hvor lang utsettelsen eventuelt blir. Det vil avhenge av hva man ønsker i Strasbourg.

En mulighet er at man vil behandle saken ferdig der, og da kan det ta år før Krekar eventuelt sitter på et fly til Italia for saksbehandlingstiden ved EMD er minimum to år.

Les også: – Mulla Krekar kan få komme tilbake til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er uklart vilke avtaler som er gjort mellom Norge og Italia ved eventuell utvisning.

Norge har vanligvis ikke utlevert personer som risikerer tortur eller dødsstraff. Og selv om Italia synes som et trygt land i så måte er det usikkert om italienerne vil si nei til en eventuell videre utlevering av Krekar til Irak, hvor han risikerer dødsdom.