Fylkesmannen ber om gransking av barnevernet

Her, i Fredrikstad tingrett, ble den nå 37 år gamle i sommer dømt for seksuelle overgrep mot tre barn. Borgarting lagmannsrett skjerpet denne måneden forvaringsstraffen med to år til 17 år. Fylkesmannen har opprettet tilsynssak mot barnevernet etter at det ble kjent at mannen fikk flytte inn hos en småbarnsfamilie selv om det var kjent at han tidligere var dømt for overgrep mot barn.
Her, i Fredrikstad tingrett, ble den nå 37 år gamle i sommer dømt for seksuelle overgrep mot tre barn. Borgarting lagmannsrett skjerpet denne måneden forvaringsstraffen med to år til 17 år. Fylkesmannen har opprettet tilsynssak mot barnevernet etter at det ble kjent at mannen fikk flytte inn hos en småbarnsfamilie selv om det var kjent at han tidligere var dømt for overgrep mot barn. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av fylkesmennene i Norge har iverksatt gransking for å bringe på det rene om barnevernet brøt loven i forbindelse med at en dømt overgriper fikk flytte inn hos en småbarnsfamilie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi opprettet tilsynssak i august på bakgrunn av en klage, og vil se på om barnevernet har begått lovbrudd under behandlingen av bekymringsmeldingen mot mannen, opplyser en seniorrådgiver hos fylkesmannen til Aftenposten.

Den pedofile mannen begikk grove seksuelle overgrep mot stedatteren i to år etter at barnevernet i 2012 baserte seg på en vurdering av psykologen Thore Langfeldt. Han føler at de dytter ham foran seg og legger til at det er etaten som har ansvaret for hvordan de forvalter en bekymringsmelding.

– Jeg anså det lite sannsynlig at han ville begå incest ut fra situasjonen slik den var. Men han har altså greid å bløffe alle sammen. Det beklager jeg på det sterkeste, sier han.

Ifølge avisa unnlot barnevernet å opplyse jentas mor om at samboeren tidligere var dømt for seksuelle overgrep mot barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overgrepene kom for en dag i 2014. Tidligere i november ble den 37 år gamle mannen dømt til 17 års forvaring i Borgarting lagmannsrett med en minstetid på ti år etter å anket en dom som falt i Fredrikstad tingrett i juni i år. Lagmannsretten skjerpet tingrettsdommen med to år.

I tillegg er han dømt for overgrep mot ytterligere ei jente og en gutt og til å betale til sammen 575.000 kroner i oppreisningserstatning til de tre barna.

Barnevernstjenesten kan måtte stå til ansvar dersom det påvises grov tjenesteforsømmelse. I slike tilfeller kan det ilegges foretaksstraff.