Mindre areal til økologisk jordbruk

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Mens det samlede arealet som brukes til økologisk jordbruk har økte med 21 prosent i EU de siste fem årene, har det gått ned med 17 prosent i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også antall gårdsbruk som driver økologisk går ned i Norge, mens det øker i EU. Fra 2010 til 2015 er endringen på – 25 prosent i Norge, mens den er på +23 prosent i unionen, skriver Nationen.

Landbruksøkonom Ola Flaten er ikke overrasket over utviklingen her hjemme.

– For det første har landbrukspolitikken i Norge vært rettet hovedsakelig mot økt produksjon, både under den forrige og den blåblå regjeringen. Det er ikke til gunst for økologisk utvikling, sier Flåten som forsker på landbruksøkonomi ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

– I Norge er det også antakelig mindre forskjell på konvensjonell og økologisk produksjon enn i andre land, noe som også er forbrukernes oppfatning, forklarer han.

Østerrike er på økotoppen i EU. Der brukes 20 prosent av jordbruksarealet til økologisk drift. Sverige og Estland følger etter med henholdsvis 17 og 16 prosent. Kroatia og Bulgaria øker mest, med henholdsvis 377 og 362 prosent, men det er også EU-land med negativ utvikling. I Nederland er nedgangen på 4 prosent, mens arealet som brukes til økologisk landbruk i Storbritannia har krympet med hele 29 prosent. (©NTB)