Avdekker mange lovbrudd i psykiatrien

4.000 ganger i fjor ble psykiatriske pasienter lagt i belter. Av dem var over 640 ulovlige eller sterkt problematiske sier jurister VG har vært i kontakt med (NTB-foto: Bjørn Sigurdsøn)
4.000 ganger i fjor ble psykiatriske pasienter lagt i belter. Av dem var over 640 ulovlige eller sterkt problematiske sier jurister VG har vært i kontakt med (NTB-foto: Bjørn Sigurdsøn) Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

VG har fått innsyn i tvangsprotokollene ved 14 helseinstitusjoner, og avdekket flere hundre ulovlige tilfeller av beltebruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen har brukt lang tid på få innsyn i protokollene om tvang som alle institusjoner er pliktige til å føre. Av 20 institusjoner har VG fått innsyn hos 14. Materialet de har fått tilgang til er digitalisert og gjennomgått. Jurist Marius Storvik sier protokollene dokumenterer flere hundre lovbrudd.

– I flere tilfeller fremkommer det klart at det har skjedd lovbrudd. Det er ikke lov å legge pasienter i belter preventivt eller når nødrett ikke foreligger, og det er et lovbrudd når beltelegging brukes i behandling, sier Storvik.

Juristen kommenterer også det faktum at mange av tvangsprotokollene tilsynelatende er mangelfullt ført. Ofte er det ikke begrunnet hvorfor pasienter legges i belter eller hvor lenge de må være fastspent. Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger sier at all bruk av tvang skal føres i protokollene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom protokollene er mangelfulle, får kontrollkommisjonene og andre klageinstanser et sviktende grunnlag for å føre kontroll med tvangsbruken, sier Falkanger.

4.000 ganger i fjor ble psykiatriske pasienter lagt i belter. Av dem var over 640 ulovlige eller sterkt problematiske, sier jurister VG har vært i kontakt med. 220 av protokollene mangler vesentlig informasjon om hvor lenge pasienten lå fastspent eller årsaken til fastspenningen

Les også:

Voldsom økning i tallet på anmeldte voldtekter

Politiet beslagla 150 terabyte med overgrepsmateriale