USA-valget er i gang

Clinton har vunnet sitt første tettsted. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemmelokalene i tre små tettsteder i New Hampshire åpnet allerede ved midnatt lokal tid. Hillary Clinton vant i Dixville Notch, der valgdeltakelsen alltid er 100 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den knøttlille valgkretsen har bare åtte stemmeberettigede innbyggere og er tradisjonelt først ute – og først ferdig – når det holdes presidentvalg. I år gikk fire stemmer til Clinton, mens Donald Trump fikk to stemmer. Libertarianeren Gary Johnson og Mitt Romney fikk også én stemme hver.

Et gammelt smutthull i loven tillater at steder med færre enn 100 innbyggere kan stemme allerede ved midnatt, og etter hvert har dette blitt en stolt tradisjon. Valget i Dixville har også blitt en attraksjon i seg selv og har en egen pressekontakt til å håndtere oppmerksomheten.

Les også: Slik er valgdagen i USA

Første gang valget ble gjennomført ved midnatt var i 1960, og stemmelokalet den gangen, som nå, var The Balsams Resort. i 1960 stemte alle de ni velgerne i Dixville på Richard Nixon og fastslo dermed at de som stemmer først ikke nødvendigvis velger vinneren; John F. Kennedy vant valget i 1960.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et par timers kjøretur lenger sør ligger Hart's Location, der de 43 innbyggerne må til rådhuset for å stemme. Hart's Location var åtte år tidligere ute enn Dixville Notch, men ettersom de tok over 30 års pause fra 1964 til 1996, er det Dixville som har den lengste ubrutte tradisjonen. I år er også de 21 stemmeberettigede i Millsfield tilbake i midnattsdansen etter flere tiårs pause.

Så snart alle stemmer er talt opp og alle velgerne gjort rede for stenger valglokalene igjen.

Les mer om valget i USA:

Reuters: 90 prosent sjanse for Clinton-seier

Trump satset alt på misnøye i innspurten

Vippestatene avgjør valget i USA

SE VIDEO: Titusener møtte opp for å støtte Clinton natten før valget:

SE VIDEO: Donald Trumps viktigste meninger i valget:

SE VIDEO: Clinton-poengene velgerne stemmer på: