Forslag om flyktning- og migrantkrisen i Middelhavet:Listhaug enig: – Send flyktningene og migrantene tilbake til Afrika

BÅTFLYKTNINGER: Det jobbes nå med forslag om at flyktninger og migranter som våger livet på å krysse Middelhavet fra Afrika, skal sendes tilbake. Bildet er tatt 10. september av noen av dem, på en delvis punktert gummiflåte nord for Libya.
BÅTFLYKTNINGER: Det jobbes nå med forslag om at flyktninger og migranter som våger livet på å krysse Middelhavet fra Afrika, skal sendes tilbake. Bildet er tatt 10. september av noen av dem, på en delvis punktert gummiflåte nord for Libya. Foto: Santi Palacios / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tysk forslag om å sende flyktninger og migranter som tar seg den livsfarlige veien over Middelhavet mot Europa, tilbake til Afrika, får støtte i Danmark og nå også av statsråd Sylvi Listhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– EUs grenseoperasjon Frontex i Middelhavet blitt en del av menneskesmuglernes bedriftsplan. De sender ut utrangerte, overfylte og farlige båter med lite vann, lite mat, lite bensin og en satellitt-telefon som migrantene kan nå den italienske kystvakten med for å bestille redningsoperasjon.

Det skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på spørsmål fra ABC Nyheter, om hva hun sier til et forslag som søndag dukket opp om å sende alle flyktninger og migranter som krysser Middelhavet, tilbake til Afrika.

Det tyske innenriksdepartementet går inn for å stoppe flyktningenes og migrantenes dødsseilaser over Middelhavet, ved å returnere de som prøver å komme til Europa, til Afrika.

Ifølge den tyske avisa Die Welt, får forslaget støtte både hos konservative CDU og sosialdemokratene i SPD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningen er så at asylsøknader blir behandlet fra Afrika.

Forslaget kommer etter at over 4200 mennesker så langt har druknet i forsøket på å få menneskesmuglere til å seile dem over til Europa i synkeferdige farkoster.

Les også: Kong Harald: – Vi kan ikke ta imot hele Afrika

Får støtte i Danmark og Norge

Nå får forslaget oppbakking også i Danmark, melder danske medier.

– Vi er vitne til en reell folkevandring. Det betyr at det må nye løsninger til, sier utlendings-, integrasjons- og boligminister Inger Stjøberg (danske Venstre) til Kristeligt Dagblad.

Også i den norske regjeringen får forslaget altså gehør:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det er svært positivt om man finner løsninger som gjør at man trygt kan sette migrantene i land på den afrikanske siden, skriver Sylvi Listhaug.

«For å kunne hjelpe de som flykter fra krig og konflikt og som har et reelt beskyttelsesbehov er det helt avgjørende at vi klarer å stanse strømmen av økonomiske migranter over Middelhavet.», skriver Listhaug videre.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

«De som reiser til Europa uten krav om beskyttelse, skaper en stor belastning på asylsystemet og gjør at man må bruke store ressurser på personer som ikke har et beskyttelsesbehov. Mange av disse er det også vanskelig å få sendt tilbake til sine hjemland fordi de nekter å samarbeide om retur og/eller fordi hjemlandet nekter å ta i mot dem.», fortsetter Frp-politikeren.

Ifølge henne må målet være at vi reduserer antallet økonomiske migranter som reiser over Middelhavet drastisk, og får kontroll med innvandringen. Det er helt nødvendig om vi skal føre en streng og bærekraftig asylpolitikk og trygge våre velferdssamfunn.

Les også: Nesten 1.500 båtflyktninger berget utenfor Libya

Ikke vært akseptabelt før nå

I Danmark sier statsråd Sjøbert det er positivt at Tyskland melder seg på banen med et forslag som dette, og håper at vi åpent kan diskutere det, sier Stjøberg i Danmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisa får forslaget støtte av et flertall i Folketinget.

Forslaget minner litt om den omstridte, hardhendte praksisen Australia bedriver.

Liknende modeller har blitt foreslått tidligere, men blitt møtt av hard kritikk i EU, fordi de skal bryte standarder for menneskerettigheter og flykningekonvensjonen.

Så langt er ikke forslaget lagt offisielt på EUs bord, heller ikke fra tysk side.

Les også:

Australia vil utestenge båtflyktninger på livstid

6.500 flyktninger reddet utenfor Libya

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Sylvi Listhaug