Færre ambulanser på veiene – flere oppdrag

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2002 er det 69 færre ambulanser på norske veier til tross for at oppdragsmengden har økt med 42 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ambulansetjenesten blir stadig viktigere. Likevel kuttes det i antall biler landet rundt, sier leder for Ambulanseforbundet i Delta, Ola Yttre til VG.

Ifølge SSB lå antall oppdrag i 2002 på 458.000, mens i 2014 hadde tallet økt til 665.000. I dette tidsrommet har det blitt 69 færre ambulanser på veiene, en reduksjon fra 597 til 528. Samtidig har den norske befolkningen økt fra 4,5 til 5,1 millioner.

– Helseministeren har tidligere uttalt at ambulansetjenesten skal styrkes, men er planen at færre biler skal løse flere oppdrag, spør Yttre.

Det er satt en anbefalt utrykningstid for ambulanser i Norge til 12 minutter i tettbygde strøk, og 25 minutter i distriktene. Målet er at 90 prosent av alle utrykninger skal skje i løpet av denne tiden.

Yttre vil ha lovfestet responstid, men statssekretær Anne Grethe Erland (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier det blir vanskelig for distriktene.

– Akuttutvalget har anbefalt ikke å forskriftsfeste krav til responstider for ambulansetjenesten. Bakgrunnen er at krav til responstider vil være vanskelig å overholde i store deler av Distrikts-Norge, sier hun.