Stemmer/Nyheter:Er eiendomsskatten i Oslo ulovlig?

Huseiernes Landsforbunnd mener eiendomsskatten er ulovlig.
Huseiernes Landsforbunnd mener eiendomsskatten er ulovlig.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Huseiernes Landsforbund har i en årrekke hatt kampen mot eiendomsskatt som en av sine fanesaker. Vi mener det å eie sin egen bolig er et velferdsgode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Peter Batta
Generalsekretær, Huseiernes Landsforbund

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Primærboligen bør derfor ikke beskattes med en særskatt. Dette prinsippet er det bred enighet om i Stortinget, mens kommunene i økende grad tar i bruk eiendomsskatten som boligskatt.

Eiendomsskatten er usosial og rammer blindt

Eiendomsskatten er usosial og rammer blindt, fordi den ikke tar hensyn til folks gjeld, inntekt eller betalingsevne. Mange reagerer også på at sammenlignbare boliger i kommunen kan ha store forskjeller i skattetakst når markedsverdiene legges til grunn. Særlig i Oslo kan mange slike ulikheter forekomme. Noen rammes av eiendomsskatt mens andre slipper fri selv om boligene de bor i er sammenlignbare.

«Boligekspertene» og et fåtall politikere som har argumentert for å innføre økt boligskatt, for å roe ned boligmarkedet, må også ha fått noe å tenke på. Til tross for innføringen av eiendomsskatt i Oslo har boligprisene steget med 22 prosent så langt det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tydelige advarsler til Oslo Ap

Oslo Ap fikk tydelige advarsler før kommunevalget i fjor om at deres foreslåtte modell for eiendomsskatt kunne være i strid med eiendomsskatteloven. Professor ved Universitetet i Oslo, Fredrik Zimmer, var kanskje den klareste kritikeren. Professor Zimmer har selv ledet et utvalg som anbefalte å videreføre eiendomsskatten. Den 12. september 2015 uttalte han at «problemet med Oslo Aps modell er bunnfradraget fordi det er et fremmedelement i et eiendomsskattesystem. Det er det jeg har siktet til når jeg har uttalt at det er tvilsomt om Oslo Aps eiendomsskatt er i tråd med loven», understrekte jussprofessoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet laget en juridisk betenkning før kommunevalget hvor det heter: «Hvorvidt det må oppstilles en grense for størrelsen på bunnfradraget basert på hvor stor andel av boligeierne som vil bli pålagt eiendomsskatt, må anses som uavklart. Jeg har merket meg at Kommunenes Sentralforbund (KS) i sin veileder gir anvisning på en grense som innebærer at flertallet av boligene må bli skattlagt» skriver utrederen i Finansdepartementet. Videre sier han at: «Generelt kan jeg si at jo mindre andel av boligmassen som blir beskattet, jo større er muligheten for at bunnfradraget er i strid med loven. I siste instans vil det imidlertid være domstolene som må ta stilling til spørsmålet». Nå havner altså saken der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at boligeierne i oslo mottok sine krav om eiendomsskatt har vi i Huseiernes Landsforbund mottatt svært mange henvendelser som har oppfordret oss til å ta ut et gruppesøksmål for å avklare lovligheten av Oslos nye eiendomsskatt. Varsel om søksmål er nylig overlevert til ordføreren i Oslo.

Raymond Johansen er garantist for Ap-modellen

Oslo Ap mener at Finansdepartementet tar feil og Raymond Johansen garanterte fullt gjennomslag for Arbeiderpartiets skattemodell dersom han skulle vinne Oslo-valget. I dagene før valget var byrådslederkandidat Raymond Johansen klar i sin tale om at velgerne trygt kan se bort fra ekspertenes uttalelser. «Jeg er helt rolig, vi skal innføre vår eiendomsskatt med et bunnfradrag på 4 millioner», uttalte han til Aftenposten tre dager før kommunevalget. Vi tar hans ord bokstavelig og forutsetter at dersom domstolen ikke godkjenner byrådets modell vil den nye eiendomsskatten for boliger bli tilbakebetalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Huseiernes landsforbund tar saken

Vi mener eiendomsskatten i Oslo er ulovlig. Derfor vil vi prøve saken for retten og har engasjert skatteadvokat Bettina Banoun til å føre saken. Grunnlaget for søksmålet er at Oslo kommune har innført eiendomsskatt på boliger som har en takstverdi på over 4 millioner kroner. Bunnfradraget på 4 millioner kroner gjør at et stort flertall av boligene i Oslo kommune er fritatt for eiendomsskatt fra starten av. I likhet med professor Fredrik Zimmer og Finansdepartementet mener vi at dette er ulovlig. Eiendomsskatt må gjelde alle eller ingen i det området kommunen vil beskatte. Slik er loven. Oslo Ap anslo før valget at bare 22 prosent av byens boliger skulle bli rammet av eiendomsskatten.

Høyt bunnfradrag lurer velgerne

Nå har 270 av landets 428 kommuner innført eiendomsskatt på bolig, men ingen andre kommuner har et så høyt bunnfradrag som Oslo. Det var muligens en viktig baktanke for Oslo Ap å bruke dette for å få innført eiendomsskatten igjen i hovedstaden. Bare de rike med verdifulle boliger ville rammes. Ved å starte med et veldig høyt bunnfradrag, som i utgangspunktet fritar mange fra å betale, gjør politikerne det lettere å få velgerne med seg på å innføre eiendomsskatt i kommunen. Når eiendomsskatten først er innført står kommunestyret ganske fritt til å øke skatten ved både å redusere bunnfradraget og øke skattesatsen. Dette skjer allerede til neste år, når skattesatsen økes fra to til tre promille. Dette blir en økning i seg selv på hele 50 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En dråpe i havet

Byrådet anslo at det ville kunne innkreves 152 millioner kroner i eiendomsskatt fra boliger i 2016. Dette utgjør under 0,3 prosent av kommunens inntekter. Oslo har et årlig brutto driftsbudsjett på over 52 milliarder kroner, slik at inntekten fra eiendomsskatten fra boliger utgjør en dråpe i havet. Oslo avviklet eiendomsskatten i 1999 og har greid seg godt uten eiendomsskatt siden. På grunn av den kraftige prisstigningen på boligene i Oslo vil mange tusen nye boligeiere i hovedstaden få eiendomsskatt allerede neste år. De som har fått eiendomsskatt fra i år av vil få en økning som svir både på grunn av prisøkningen på boligen og fordi skattesatsen økes fra to til tre promille. En slik dramatisk økning benektet Oslo Aps representanter under hele valgkampen i 2015.

Alle boligeiere i Oslo kan bli med

Boligeiere i Oslo som er ilagt eiendomsskatt kan melde seg på gruppesøksmålet. Du kan gå inn på hjemmesiden til Huseiernes Landsforbund, www.huseierne.no/rettssak. Huseiernes Landsforbund dekker alle saksomkostninger, uansett utfall.

Per 4. november har 777 boligeiere i Oslo meldt seg på til gruppesøksmålet. Du er også velkommen inn!

Les også:

Vil saksøke Oslo kommune for eiendomsskatt

Flere kommuner krever inn eiendomsskatt

Oslo-folk må ut med mer i eiendomsskatt