Clintons taktikk den siste uken før valget:Angriper Trump med stadig hardere skyts

Se Clintons seneste utbrudd
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er i hennes interesse å vri fortellingen om denne valgkampen vekk fra eposter og FBI, og over på Trump igjen, sier USA-kommentator Thor Steinhovden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært sånn gjennom hele valgkampen at den av de to som har søkelyset rettet mot seg, er den som har gjort det dårligst på målingene, sier Steinhovden, som er TV 2-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, til ABC Nyheter.

Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, hadde en solid ledelse på meningsmålingene inntil forrige fredag, da FBI-sjef James Comey sa at FBI vil granske flere Clinton-eposter.

Saken har ført til at Clinton har havnet i det ugunstige søkelyset.

Nyheten har vært et hardt slag mot hennes ledelse på meningsmålingene, og det er nå jevnere mellom Clinton og Trump enn det har vært på lenge.

Les også: FBI offentliggjør papirer fra henlagt Bill Clinton-sak

Fokuserer på Trumps behandling av kvinner

Clintons respons på epost-saken har vært å kritisere FBI for å slippe en sånn bombe så kort tid før valget. Og å angripe Trump. Hardere enn noen gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er som ventet. Hun har ikke så mange valg. Hun kan ikke forsvare seg mot FBI på en annen måte enn å gjøre det om til en politisk sak. Utover det har hun ett valg: Å flytte søkelyset fra seg selv og over til Trump igjen, sier Steinhovden.

At det er taktikken Clinton har valgt, kom tydelig fram under et valgmøte i Florida tirsdag.

Fokuset var først og fremst rettet mot Trumps dårlige behandling av kvinner. Clinton hadde med seg tidligere Miss Universe-vinner Alicia Machado på møtet. Machado har tidligere fortalt om hvordan Trump, som var deleier av Miss Universe-konkurransen fra 1996 til 2015, kritiserte henne for å gå opp i vekt, truet med å ta fra henne seieren, og kalte henne «Miss Piggy».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var redd for ham. Han tror han kan gjøre hva han vil, sa Machado under møtet, ifølge New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under videoen.

Slik har Trump angrepet Alicia Machado tidligere:

Samtidig var president Obama i Ohio for å drive valgkampanje for Clinton. Også han fokuserte på Trumps behandling av kvinner, og sa at han «gjennom en hel levealder har kalt kvinner for hunder og griser», ifølge BBC.

Samtidig slapp apparatet til Clinton en TV-reklame på ett minutt som fokuserer på Trumps dårlige behandling av kvinner. Den skal vises i alle vippestatene i USA, skriver New York Times.

Les også: Mulig Trump-seier gir aksjefall i USA

– En mer disiplinert Trump

Thor Steinhovden følger USA-valget tett. Han er TV 2-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda. Foto: Tankesmien Agenda
Thor Steinhovden følger USA-valget tett. Han er TV 2-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda. Foto: Tankesmien Agenda

Steinhovden er ikke overrasket over taktikken Clinton har valgt etter det ble kjent av FBI skal granske flere av hennes eposter.

– Jeg vet ikke om jeg vil kalle det en kriseplan, men det er et ganske åpenbart forsøk fra Clinton på å vinne terreng. Trump har vind i seilene nå. Det hun har klart tidligere er at hun har fått han til å ta agnet. Som da hun tok opp Miss Universe-vinneren Alicia Machado under første debatt. Da beit han på, og han havnet i søkelyset, sier Steinhovden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke tilfelle denne gangen. Trump har foreløpig ikke kommentert Clintons siste angrepsforsøk, men har holdt seg til å snakke om hvor dårlig han mener Obamacare fungerer og om epost-saken.

– Han er mer disiplinert nå. Flere mediehus gjorde et nummer ut av han ikke kommenterte Clintons angrep, sier Steinhovden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror Trump må fortsette å la være å kommentere Clintons utspill om han vil fortsette fremgangen fra de siste dagene.

– Den eneste som kan ødelegge dette er Trump selv. FBI kommer ikke med noe mer. Hvis Trump går rett på agnet, eller det kommer nye avsløringer om ham, så kan det være ødeleggende.

Les også: Clinton advarer mot Trump med atomvåpen

– Ikke sett hele utfallet av FBI-saken ennå

Flere nasjonale meningsmålinger fra de siste dagene viser at Clinton går tilbake og Trump går frem.

– Jeg tror ikke vi har sett hele utfallet av FBI-saken ennå. Vi må vente noen dager til, spesielt på målingene fra vippestatene, sier Steinhovden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Steinhovden har tidligere uttalt at FBI-avsløringen var en gavepakke for Trump. Han sier timingen er spesielt god for republikanernes presidentkandidat.

– Han holdt på å hente mange republikanere hjem. Det var flere vinglere som var i ferd med å vende tilbake til ham. Dette hjelper. Det er ingenting som forener republikanerne mer enn angrep mot Clinton. Saken gir Trump mer ammunisjon, og det gir ham vind i seilene, sier USA-kommentatoren til ABC Nyheter

Slik reagerte Clinton på ny FBI-avsløring: