Eirik Veum:Sverige har fortsatt ansvar for drap på norske motstandsmenn

I sin nye bok om Sveriges opptreden under andre verdenskrig, mener forfatteren Eirik Veum (innfelt) at landet fortsatt har ansvar for at norske liv gikk tapt. Svenskene endret sine posisjoner under krigen, og i 1944 arrangerte man blant annet innsamlingsaksjoner til fordel for Norge.
I sin nye bok om Sveriges opptreden under andre verdenskrig, mener forfatteren Eirik Veum (innfelt) at landet fortsatt har ansvar for at norske liv gikk tapt. Svenskene endret sine posisjoner under krigen, og i 1944 arrangerte man blant annet innsamlingsaksjoner til fordel for Norge. Foto: Kagge/ Sturlason / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren Eirik Veum mener i en ny bok at svenskene har ansvar for utleveringen av anti-nazister som ble fengslet og drept av Gestapo. – Men boka er ikke ment som kritikk av Sverige, sier han også.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin nye bok om Sveriges opptreden under Andre verdenskrig, hevder forfatteren Eirik Veum at svenskene systematisk sviktet nordmenn under andre verdenskrig.

Blant det som kommer frem i «Det svenske sviket. 1940-1945» er at norske motstandsmenn og jøder ble nektet innreise ved grensen eller også utlevert til Gestapo – for noen med fatale følger.

– Denne boka er ikke ment som kritikk av Sverige, men den forteller om de valg som svenskene tok og konsekvensene det fikk for Norge, sier Eirik Veum i en pressemelding fra forlaget.

Les også: Avslørte Hitlers plan om angrep på Sverige

– Hvem er et land, eller et folk, villige til å svikte for å sikre seg selv? Og hvor mye svik er det mulig å tilgi i ettertid?

Svenskene ønsket å holde seg utenfor andre verdenskrig, og det gjorde de ved å holde seg inne med Tyskland og gjøre det tyskerne ba dem om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige har fortsatt ansvar

Svensk sikkerhetspoliti deltok også i bekjempelsen av den norske motstandsbevegelsen, skriver Veum, som påpeker at de arresterte og utleverte norske statsborgere til Gestapo i Norge.

– Den svenske sikkerhetstjenesten hadde et nært samarbeid med blant annet det tyske sikkerhetspolitiet, fastslår Veum i pressemeldingen.

Flere ble dømt til døden eller mistet livet i tysk fangenskap, deriblant de norske kommunistene Martin Rasmussen Hjelmen og Barly Pettersen som ble henholdsvis halshugd og skutt i 1944.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Milorgs rystende «mafiabrev»

Veum skriver at nordmenn i praksis ble overlevert til Gestapo av svenskene, og at mange havnet i fengsler og konsentrasjonsleire. Enkelte ble dømt til døde og henrettet.

– Dette er drap Sverige har et ansvar for, selv i dag, mener forfatteren.

Han skriver også at norske jødiske flyktninger i all hovedsak ble nektet innreise av svenskene frem til høsten 1942 fordi svenskene ikke ville «blande svensk og jødisk blod».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren mener at selv etter at svenske myndigheter ble kjent med jødeutryddelsen, så avviste de flere jødiske flyktninger.

Intenst hat

I løpet av krigen utviklet deg seg et intenst hat mot Sverige både i Norge og i norske eksilmiljøer, heter det i boken.

Hatet var så intenst at statsminister Nygaardsvold skal ha uttalt at han ønsket å spytte på sin svenske statsministerkollega.

Etter krigen lovet norske politikere svenskene et knallhardt oppgjør.

– Det kom aldri, fordi Sverige etterga lån de hadde gitt til Norge, siteres Veum i pressemeldingen.

ABC Nyheters prisvinnende prosjekt: Krigssommeren