Spansk opposisjon vil ikke la Rajoy slippe lett unna

Spanias fungerende statsminister Mariano Rajoy i nasjonalforsamlingen i Madrid torsdag. Foto: Andrea Comas / Reuters / NTB scanpix
Spanias fungerende statsminister Mariano Rajoy i nasjonalforsamlingen i Madrid torsdag. Foto: Andrea Comas / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det spanske sosialistpartiet har åpnet for å la konservative Mariano Rajoy danne ny regjering, men sier de likevel ikke har tenkt å frede ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialistpartiets beslutning betyr slutten på en langvarig politisk krise. To valg har blitt holdt i løpet av de siste ti månedene, men ingen av partiene fikk nok stemmer til å regjere alene. Å stable en koalisjon på beina har vist seg svært vanskelig.

Det lå an til et tredje forsøk, inntil opposisjonspartiet PSOE ombestemte seg. De vil unnlate å stemme mot et tillitsvotum for Rajoy, og åpner dermed for en konservativ mindretallsregjering.

Torsdag sier PSOE at de likevel ikke vil behandle Rajoy med politiske silkehansker.

– Du har ikke vår tillit, og heller ikke vår støtte, sa Antonio Hernando, partiets talsmann i nasjonalforsamlingen, torsdag. I en bitter debatt før tillitsvotumet gikk han hardt ut mot Rajoys politikk i den forrige regjeringsperioden.

Sosialistpartiet mener likevel at det viktigste er å få en slutt på den fastlåste politiske situasjonen i landet.