RBK kan bli historiske

FINALEKLAR: Rosenborgs Fredrik Midtsjø (tv) scorer 1-0 målet i cupkampen mellom RBK og Glimt på Lerkendal stadion. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Fredrik Midtsjø og Jørgen Skjelvik scoret målene da Rosenborg slo Bodø/Glimt 2-0 i NM-semifinalen. Nå vil trønderne skrive norsk fotballhistorie.

Dermed er trønderne klare for sin 17. finale. RBK var det klart beste laget på Lerkendal, men slet med å punktere kampen. Midtsjø ordnet 1-0 midtveis i første omgang. Han styrte et innlegg fra Christian Gytkjær i mål. Scoringen var midtbanespillerens andre i årets NM.

– Jeg er ikke så sikker på at jeg er borti den, men jeg kan godt ta det målet. Det er helt greit. En fullt fortjent seier, og vi skal til Oslo igjen i år også, sa Midtsjø til NRK.

TV-bildene ga ikke noe entydig svar på om Midtsjø eller en Glimt-spiller var sist på ballen.

Allerede etter seks minutter før Rosenborg nær ledelsen. Gytkjær skjøt i tverrliggeren og ut.

Tverrliggeren var i veien også da Mushaga Bakenga prøvde seg etter en knapp time. I siste minutt burde Midtsjø doblet ledelsen da han kom alene med Glimt-keeper Simon Thomas, men avslutningen ble for løs.

Kan skrive historie

Det sørget for svette overtidsminutter der Glimt var farlige på dødball før Jørgen Skjelvik satte inn 2-0 etter en hurtig kontring. Skjelvik var nådeløs da han ble spilt fri av Matthías Vilhjálmsson.

– Det kjennes fantastisk godt. En kontrollert og god match. Vi styrer og har god kontroll på Glimt. Vi burde avgjort litt tidligere, sa RBK-trener Kåre Ingebrigtsen.

Trønderne kan skrive historie. Ingen har klart å ta the double to år på rad.

– Det er klart det. Det er ingen som har klart det. Trønderne er glad i cupfinale. Vi skal gjøre et 100 prosent forsøk på å få med oss cupgullet også, sa Ingebrigtsen til NRK.

Tyngre var stemningen hos nedrykkstruede Glimt.

– Det er surt, selvfølgelig. Vi hang med til de scoret 2-0 på overtid. De var hakket hvassere og fortjener å gå til cupfinalen, sa trener Aasmund Bjørkan.

Viking i helgen kan vise seg å bli langt viktigere kamp for Glimt.

– Akkurat nå er jeg bare skuffet. Det er sikkert guttene også, men vi må kjapt over til ny kamp, medga Bjørkan.

Kan forsvare tittelen

Rosenborg er klar for sin andre strake cupfinale. I fjor ble Sarpsborg slått 2-0. Hele ti ganger har trønderne vunnet cupen.

Kun 12.453 tilskuere møtte opp på Lerkendal denne sure høstkvelden, men blant dem satt nasjonalskalden Åge Aleksandersen. Han er ivrig RBK-supporter.

Kampen var for øvrig reprise av cupmøtet i 1963. Den gangen vant Glimt 4-2 og ble første nordnorske lag i 4. runde.

Lagene møttes i cupfinalen i 2003. Den gangen vant Rosenborg 3-1 etter ekstraomganger på Ullevaal.

Strømsgodset tar imot Kongsvinger i den andre semifinalen torsdag. KIL har aldri vært i finalen. SIF har spilt sju semifinaler og har alltid tatt seg til finalen. Fem ganger har drammenser vunnet finalen, hvorav to mot finaleklare Rosenborg (1973 og 1991).