FN advarer mot sult og feilernæring i Jemen

Saida Ahmad Baghili (18) sammen med en slektning på et sykehus i Houdieda der hun blir behandlet for avmagring. Verdens matvareprogram er bekymret for matvaresituasjonen i Jemen. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / NTB scanpix
Saida Ahmad Baghili (18) sammen med en slektning på et sykehus i Houdieda der hun blir behandlet for avmagring. Verdens matvareprogram er bekymret for matvaresituasjonen i Jemen. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har lagt fram et veikart til fred i Jemen og advarer om at det er fare for en sultkatastrofe av dimensjoner i det krigsherjede og utarmede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sulten øker dag for dag. Folk har brukt opp alt de har. Millioner av mennesker kan ikke overleve uten hjelp utenfra, sier Muhannad Hadi i Verdens matvareprogram (WFP).

WFP når nå ut til tre millioner mennesker i Jemen, men langt flere av landets anslagsvis 25 millioner innbyggere har desperat behov for hjelp.

Alt før Houthi-opprørerne grep makten i hovedstaden Sana i september 2014 og drev president Abd-Rabbu Mansour Hadi i eksil, var millioner av mennesker avhengige av matvarehjelp utenfra.

Etter at Saudi-Arabia gikk til krig mot den Iran-støttede Houthi-militsen i spissen for en regional koalisjon i mars i fjor, har situasjonen i landet forverret seg ytterligere.

Ifølge FN er minst 10.000 sivile drept og nærmere 30.000 såret, mange av dem sivile, og FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein har anklaget Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Akutt matmangel

Jemen var fra før det fattigste landet i Midtøsten og importerer over 90 prosent av maten.

Områder av landet er nå hardt rammet av matmangel, og antallet underernærte og feilernærte barn har økt dramatisk. Hvor mange menneskeliv som alt har gått tapt, vet ingen.

Stadig flere alvorlig underernærte barn og voksne finner veien til helsestasjoner, men hjelpearbeidere frykter at de bare ser toppen av et isfjell.

WFP anslår at det trengs akutt matvarehjelp for 2,1 milliarder kroner fram til mars 2017, dersom man skal unngå en sultkatastrofe av dimensjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
FN frykter en sultkatastrofe av dimensjoner i Jemen, der antallet alvorlig feil- og underernærte stiger dag for dag. 18 år gamle Saida Ahmad Baghili er en av dem. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters
FN frykter en sultkatastrofe av dimensjoner i Jemen, der antallet alvorlig feil- og underernærte stiger dag for dag. 18 år gamle Saida Ahmad Baghili er en av dem. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters

Våpenhvile

I forrige uke lyktes FN med å få i stand en tre dager lang våpenhvile i Jemen, men da den utløp lørdag gikk det ikke lang tid før Saudi-Arabia gjenopptok flyangrepene.

– Våpenhvilen holdt for det meste, til tross for brudd fra begge sider. Både mat og humanitære forsyninger ble sendt til flere områder, og FN nådde områder som tidligere var utilgjengelige, opplyste FNs spesialutsending Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forsøk på å forlenge våpenhvilen lyktes ikke, men Cheikh Ahmed har ikke gitt opp håpet.

Veikart til fred

Tirsdag ankom FNs spesialutsending Sana med et såkalt veikart til fred i kofferten, og de kommende dagene skal han legge fram dette både for Houthi-opprørerne, deres allierte og andre aktører i konflikten.

Talsmenn for Houthi-opprørerne opplyser at forslaget nå er til vurdering, og at Cheikh Ahmed vil få en tilbakemelding i løpet av få dager.

Hvordan president Hadi stiller seg til forslaget, er ikke kjent. Flere tidligere runder med fredsforhandlinger har brutt sammen, den siste i august.

Houthiene vil ha en samlingsregjering før de trekker seg tilbake fra Sana, men Hadi krever at militsen først må legge ned våpnene, i tråd med en resolusjon vedtatt av FNs sikkerhetsråd.

Krigen i Jemen:

* En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden mars 2015 utført luftangrep mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Houthi-militsens medlemmer tilhører zaydi-sekten, en gren av sjiaislam som utgjør rundt en tredel av befolkningen i landet og har støtte fra Iran.

* Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi søkte tilflukt i Aden, men reiste videre til Saudi-Arabia da Houthi-militsen tok kontroll over deler av havnebyen.

* Militsen ble drevet ut av Aden i fjor sommer, og Hadi returnerte til byen samme høst. Den saudiledede bombingen har imidlertid ikke nedkjempet Houthi-bevegelsen.

* Ifølge FN er minst 10.000 mennesker drept og nærmere 30.000 såret siden konflikten brøt ut. Nærmere 4.000 av de drepte er sivile.

* FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein har tatt til orde for en internasjonal gransking og mener at Saudi-Arabia har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

* Verdens matvareprogram (WFP) advarer mot omfattende sult i landet, som alt før krigen var Midtøstens fattigste.