Konedrapstiltalt nær psykisk utviklingshemmet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som hevder han skjøt og drepte kona si på Gran på Hadeland i januar ved et uhell, er på grensen til å ha en lettere psykisk utviklingshemming.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På rettssakens første dag kom det fram at mannen har en IQ som gjør at han trolig kommer til å få lavere straff enn ellers hvis han blir funnet skyldig. Psykiaterne som har undersøkt mannen, skal først vitne i retten torsdag, men det er allerede klart at mannen befinner seg mentalt i et område som grenser til lettere psykisk utviklingshemming, ifølge NRK.

Ifølge straffeloven vil en IQ på under 75 kunne gi nedsatt straff, mens grensen for å være strafferettslig tilregnelig går ved en IQ på 55.

Den 51 år gamle mannen erkjente ikke straffskyld etter tiltalen da saken startet i Gjøvik tingrett mandag morgen. Han benekter ikke at det var han som holdt i våpenet som ble avfyrt, men hevder skuddet som traff kona i hjertet, gikk av ved et uhell. Hans ni år yngre kone ble drept av et vådeskudd, ifølge tiltalte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mann siktet for uaktsomt drap på kona

Hadde funnet en annen

Påtalemyndigheten mener på sin side at mannen skjøt kona med forsett på gården på Gran i Hadeland om kvelden 9. januar. Hun ble skutt på kloss hold med sin egen rifle. Skuddet traff blant annet hjertet og lungene og hun døde nærmest umiddelbart.

På spørsmål fra tingrettsdommer Helle Rolstad hadde tiltalte følgende forklaring på hvordan skuddet kunne gå av:

– Fordi jeg hadde glemt å ta ut patronen. Patronen var i løpet, svarte 51-åringen, ifølge VG.

Aktor underbygger mistanken ved å vise til at kona hadde fortalt mannen at hun ville ut av ekteskapet etter 20 år, og at hun hadde fortalt at hun skulle på leilighetsvisning dagen etter. Tiltalte hevdet i retten at forholdet deres mer eller mindre var over allerede ett år tidligere, men at de hadde fortsatt å bo sammen av hensyn til barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kona avslørte for første gang dagen før hendelsen, var at hun hadde møtt en annen mann, og at de to hadde sett på hus sammen.

Bakgrunn: Person døde av vådeskudd i bolig

Uaktsomt eller forsettlig

Som ivrig storviltjeger og våpenkyndig, hadde han satt seg fore å pusse på konas jaktrifle ute på kjøkkenet, og ladet i den forbindelse geværet med ett skudd.

Litt senere skal han ha glemt at geværet var ladd. Det dødelige skuddet gikk av da kona skulle sette i gang med lørdagstacoen og han snudde seg for å hente barna som var på låven, ifølge tiltaltes forklaring.

– Han erkjenner at han har vært uaktsom, og at dette er et uaktsomt drap, sier advokat Harald Stabell, som forsvarer mannen.

Det var ingen vitner til hendelsen, men parets barn var på låven på gården da moren ble skutt. 51-åringen fortalte i retten at barna trodde ham da han fortalte at skuddet som hadde drept moren deres, var et vådeskudd.

Det er satt av fem dager til saken i Gjøvik tingrett.

Les også: Vådeskudd-saken i Gran ferdig etterforsket