Irak avviser at Tyrkia er med på Mosul-offensiv

Røyk stiger opp fra IS-stillinger i byen Naweran nær Mosul.
Røyk stiger opp fra IS-stillinger i byen Naweran nær Mosul. Foto: Azad Lashkari / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia er slett ikke med på offensiven for å gjenerobre Mosul fra IS, hevder den irakiske militærledelsen. Tyrkiske myndigheter står på sitt og sier de har bidratt med bakkesoldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tyrkiske styrker har på ingen måte deltatt i offensiven for å gjenerobre Mosul fra IS, heter det i en kort uttalelse fra ledelsen for den irakiske regjeringshæren.

Uttalelsen kom mandag etter at det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu søndag siterte statsminister Binali Yildirim på at tyrkiske soldater har støttet kurdiske militssoldater i angrep mot IS-stillinger i byen Bashiqa nær Mosul.

– Bedt om å bistå

De tyrkiske angrepene skjedde på anmodning fra kurdiske peshmerga-styrker, uttalte Yildirim søndag.

– De ba oss om hjelp fra våre soldater på Bashiqa-basen. Vi gir støtte i form av artilleri og stridsvogner, sa Yildirim på en pressekonferanse vest i Tyrkia søndag.

Rundt 700 tyrkiske soldater er ifølge Ankara utstasjonert ved Bashiqa-basen, der de gir opplæring til kurdiske sikkerhetsstyrker i kampen mot IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag i forrige uke opplyste tyrkiske myndigheter at landet er blitt enig med koalisjonsstyrkene om å delta med kampfly i Mosul-offensiven.

Tyrkiske myndigheter er på god fot med ledelsen for den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak, og har fått tillatelse til å trene opp kurdiske sikkerhetsstyrker, til tross for motstand fra Bagdad.

Norsk ekspert: – IS er sjanseløse i Mosul

Abadi-motstand

Tidligere søndag uttalte Iraks statsminister Haider al-Abadi at det ikke var på tale at Tyrkia skulle bistå. Irakiske styrker, med støtte fra den USA-ledede koalisjonen i lufta, er tilstrekkelig for å frigjøre Mosul, uttalte Abadi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den irakiske regjeringen uttaler at Tyrkia aldri har fått tillatelse til å sende soldater til landet, men president Recep Tayyip Erdogan har sagt at det er uaktuelt for tyrkerne å stå på sidelinjen under gjenerobringen av storbyen Mosul fra IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Irakiske flyktninger fra Mosul venter nær grensen til den syriske provinsen Hasaka på å få slippe inn i nabolandet. Foto: Rodi Said / Reuters
Irakiske flyktninger fra Mosul venter nær grensen til den syriske provinsen Hasaka på å få slippe inn i nabolandet. Foto: Rodi Said / Reuters

Erdogan har tidligere uttalt til at Tyrkia har et historisk ansvar i Irak, med henvisning til Mosuls fortid som del av Det osmanske riket.

USAs forsvarsminister Ashton Carter uttalte før helgen at Tyrkia bør få spille en rolle i Mosul-offensiven. Men etter et møte med Carter i helgen, avviste Abadi forslaget.

Bakgrunn: Teller ned til stormingen av Mosul

Intensiveres

Etter en uke med kamper for å ta kontroll over stort sett forlatte byer og landsbyer i områdene rundt Mosul, har kampene stadig nærmet seg storbyen.

Mandag pepret irakiske styrker IS-posisjoner utenfor Mosul, og den USA-ledede koalisjonen, som har støtte fra 60 land, har den siste uken utført flere flyangrep over en sjudagersperiode enn noen ganger før mot IS, ifølge Pentagon.

Samtidig ber nå Human Rights Watch om gransking av et luftangrep som feilaktig rammet en sjiamuslimsk moské i byen Dakuk i forrige uke, der minst 13 kvinner ble drept da de deltok i en begravelse. Det er uklart hvem som sto bak angrepet, men det er kun den USA-ledede koalisjonen og de irakiske regjeringsstyrkene som har kampfly i Irak.

Les også: USA vil omringe IS i Raqqa