Forskningstokt avklart med Russland

Forskningsskipet G.O. Sars ved kai i Oslo. Arkivfoto: Morten Holm / NTB scanpix
Forskningsskipet G.O. Sars ved kai i Oslo. Arkivfoto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkenes (NTB): Havforskningsinstituttet har fått klarsignal til å gjennomføre sitt planlagte tokt i den russiske delen av Barentshavet, men må ta hensyn til militære øvelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år ble instituttet for første gang nektet tilgang til de russiske områdene da det årlige vintertoktet skulle gjennomføres. Den russiske Nordflåten ville ikke ha forskningsskipet i området, der det gjennomføres militærøvelser. Utenriksdepartementet tok opp saken med russerne, og nå har forhandlingsleder Arne Røksund i Nærings- og fiskeridepartementet kommet til en løsning med Russland, melder NRK.

– Vi har brukt mye tid på diskutere tilgang for våre havforskningsfartøyer i russisk sone. Vi har fått en ordning på plass hvor forskningen kan gjennomføres samtidig som det blir tatt hensyn til de militære øvelsene som gjennomføres, sier Røksund.

Det gjør at også direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet er optimist.

– For havforskning og mitt snevre syn om å få til best mulig havforskning, så er jeg nesten glad for at det har vært en russisk militær begrunnelse. Jeg vet jo at våre forskningstokt ikke har noe med militær aktivitet å gjøre. Våre båter er hundre prosent sivile, sier Rogne. (©NTB)