EU med handelsavtale-ultimatum overfor Belgia

EU og Canada setter en frist til mandag kveld for å svare på om de støtter frihandelsavtalen CETA. Etter planen skal Canadas statsminister Justin Trudeau reise til Brussel torsdag for å signere avtalen. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix.
EU og Canada setter en frist til mandag kveld for å svare på om de støtter frihandelsavtalen CETA. Etter planen skal Canadas statsminister Justin Trudeau reise til Brussel torsdag for å signere avtalen. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har gitt Belgia frist til mandag kveld for å støtte frihandelsavtalen CETA mellom EU og Canada. Men regionen Vallonia nekter å bøye seg for ultimatumet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom ikke Belgia innen mandag kveld gir sin støtte til avtalen, vil signeringsseremonien 27. oktober bli avlyst, opplyste EU-kilder søndag.

Men Vallonias regionale leder, Paul Magnette, sier til nyhetsbyrået Belga at «et ultimatum ikke er forenlig med utøvelsen av demokratiske rettigheter».

Det har tatt sju år å fremforhandle avtalen, og denne skulle etter planen undertegnes førstkommende torsdag. Men den fransktalene regionen Vallonia i Belgia har lagt ned veto mot avtalen. Dette har ført til flere krisemøter de siste dagene.

Lørdag kveld fløy den canadiske handelsministeren Chrystia Freeland hjem til Canada uten at det forelå noen løsninger, og uttalte at nå ligger ballen på EUs banehalvdel.

Ifølge en EU-kilde skal EU-president Donald Tusk ha en samtale med den belgiske statsministeren Charles Michel sent mandag kveld. Tusk vil ha et klart svar på om det har noen hensikt at den canadiske statsministeren Justin Trudeau reiser til Brussel for å undertegne avtalen førstkommende torsdag.