Kunstelskende par gir milliardsamlingen sin til Paris

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et amerikansk par som oppdaget sin forkjærlighet for kunst under en reise til Paris i 1971, donerer hele milliardsamlingen sin til den franske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forretningsmannen Spence Hays og kona hans Marlene var i Paris lørdag for å overrekke de første kunstverkene – 187 stykker av blant andre Edgar Degas og Amedeo Modigliani til en verdi av 173 millioner euro (rundt 1,5 milliarder norske kroner – til Musée d'Orsay.

– Marlene og jeg vokste opp i en liten by i Gainesville i Texas, og å besøke Frankrike var over all forventning. Så da vi ankom Paris i 1971 startet vår kjærlighetsaffære med dette fantastiske landet, fortalte Hayes et publikum som inkluderte Frankrikes president François Hollande.

Les også: Ett steg nærmere klesfritt fritidsområde i Paris

– Din donasjon ærer den franske republikken, sa presidenten under en seremoni der paret fikk en av landets høyeste utmerkelser: Kommandør av æreslegionen.

Paret, som begge er i 80-årene og har vært gift i 60 år, har en samling på rundt 600 kunstverk fra slutten av nittenhundretallet og til begynnelsen av det 20 århundre verdt 350 millioner euro (ca. 3 milliarder norske kroner).

Til Paris på budsjett ? Her kan du campe midt i hjertet av Paris

– Etter vår død vil vår samling være en gave til det franske folk og kunstelskere over hele verden kan nyte den. Men enda viktigere er det vår arv, sa Hayes.

Les også: Flyselskapenes priskrig er lønnsomt for deg