Nye harde kamper i storbyen Aleppo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleppo (NTB-AFP): Harde kamper har igjen brutt ut mellom opprørere og regimestyrker i Aleppo etter at Russland og det syriske regimets ensidige våpenhvile utløp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) lørdag kveld. Ifølge SOHR er det harde kamper flere steder langs fronten i den delte byen, og både regimestyrker og opprørere skyter med artilleri

Også nyhetsbyrået AFPs journalist i Aleppo melder at det er brutt ut kamper, og at lyden av artilleriild kan høres.

«Humanitær pause»

Meldingen om kampene kom rundt to timer etter at Russlands «humanitære pause» for Aleppo var over. Russland hadde opplyst at pausen ville vare fram til lørdag kveld (18.00 norsk tid).

Den «humanitære pausen» begynte torsdag da Russland kunngjorde en ensidig våpenhvile, som innebar en stans i det syriske regimets russisk-støttede offensiv mot opprørskontrollerte Øst-Aleppo. Hvilen kom i kjølvannet av at Russland stanset sine luftangrep mot Øst-Aleppo tirsdag.

Russland har sagt at formålet med pausen var å la sivile og opprørere forlate Øst-Aleppo. Ifølge Moskva har imidlertid opprøre ikke forlatt byen. Heller ikke sivile har de siste dagene forlatt de opprørskontrollerte områdene, ifølge kilder inne i byen og eksilgruppen SOHR.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen sårede evakuert

FN hadde planlagt å evakuere syke og sårede ut fra Øst-Aleppo i løpet av den såkalte humanitære pausen, noe som ikke har skjedd. Torsdag opplyste FN at de siktet på å gjennomføre evakueringen fredag, men evakueringen ble utsatt som følge av manglende sikkerhetsgarantier fra de krigførende partene.

Heller ikke lørdag ble syke eller sårede evakuert fra Øst-Aleppo – og også lørdag var årsaken manglende sikkerhetsgarantier, opplyser David Swanson, talsmann for FNs nødhjelpskontor OCHA.

Mer enn 500 sivile har blitt drept i Aleppo siden regimestyrker med russisk støtte trappet opp angrepene mot Øst-Aleppo for om lag én måned siden. I tillegg har over 2.000 sivile blitt såret i offensiven.

Mellom 250.000 og 300.000 mennesker bor i Øst-Aleppo, som har vært beleiret av det syriske regimet siden juli. (©NTB)