Tyrkisk-støttede opprørere rykker fram i Nord-Syria

Bildet viser krigere tilhørende opprørsalliansen SDF ved den syriske byen Marea. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/NTB scanpix
Bildet viser krigere tilhørende opprørsalliansen SDF ved den syriske byen Marea. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/NTB scanpix Foto: Khalil Ashawi / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkisk-støttede opprørere rykker fram mot den kurdiskkontrollerte byen Tel Rifaat nord i Syria. Samtidig varsler Tyrkias president at operasjonene i Nord-Syria skal utvides.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var lørdag harde kamper i nærheten av Tel Rifaat mellom tyrkisk-støttede opprørere og den kurdisk-dominerte opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF), opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge SDF har tyrkiske stridsvogner krysset grensen til Syria ved grensebyen Marea og satt kursen mot Tel Rifaat. Minst 13 tyrkisk-støttede opprørere og tre SDF-krigere er drept i kampene, ifølge SOHR.

– Farlig opptrapping

Den seneste offensiven blir møtt med kraftig kritikk fra det syriske regimet. I en uttalelse fra den syriske hæren fordømmes operasjonen, som omtales som «en okkupasjon som vil bli håndtert med alle tilgjengelige midler».

– Den nye, aggressive holdningen til Erdogans regime er en farlig opptrapping og en åpenbar krenkelse av Syrias suverenitet, heter det videre i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier imidlertid lørdag at den tyrkiske offensiven i Nord-Syria, inkludert mot kurderne, vil bli utvidet blant annet mot byer som al-Bab, Raqqa og Manbij.

– Terrorisme

Tyrkia ikke har noe annet valg enn å utvide operasjonene ved blant annet å gå inn i byen al-Bab fordi Tyrkia «har behov for å rense områdene for terrorisme», sier Erdogan.

Han legger til at Tyrkia vil gjøre alt som er nødvendig i kampen mot IS i Raqqa sammen med de internasjonale koalisjonsstyrkene, men ikke sammen med de syrisk-kurdiske styrkene.

Flyangrep

Det var i slutten av august at tyrkiske styrker rykket inn i Syria med det erklærte mål å bekjempe både ekstremistgruppen IS og kurdiske styrker i grenseområdene mot Tyrkia.

De kurdiske styrkene i Nord-Syria kjemper også mot IS, men Tyrkia ser på de syriske kurderne som en forlengelse av de kurdiske PKK-opprørerne i Tyrkia. USA samarbeider imidlertid nært med de syriske kurderne og mener de er de mest effektive styrkene i kampen mot IS.

Opptil 200 mennesker ble onsdag drept i tyrkiske flyangrep mot syrisk-kurdiske styrker nord for Aleppo.