EU-toppmøtet:EU-lederne klarte ikke å knekke veto mot handelsavtalen CETA

HANDELS-STOPP: EU-toppene, her ved Donald Tusk (til venstre) og Jean-Claude Juncker, klarte ikke å få gjennom CETA, og slo fast at også EU må ha tollvern.
HANDELS-STOPP: EU-toppene, her ved Donald Tusk (til venstre) og Jean-Claude Juncker, klarte ikke å få gjennom CETA, og slo fast at også EU må ha tollvern. Foto: Den europeiske union
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-toppene mislyktes i å presse belgiske Vallonia til å godta den omstridte handelsavtalen CETA. Og slo fast at også EU har behov for tollbeskyttelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs toppmøte som ble avsluttet fredag, lyktes ikke å komme i havn med et omstridt handelsspørsmål:

– Våre innbyggere er bekymret for at handelsavtalene vi forhandler om, ikke er i deres interesse. Lederne har kommet et lite stykke på vei i dag. Men jeg er fortsatt bekymret for CETA, for vårt samarbeid med Canada og for vårt gode rykte, sa EU-president Donald Tusk på en avsluttende pressekonferanse fredag ettermiddag.

Avbrøt møte

CETA er en omstridt handelsavtale mellom EU og Canada, som er stoppet av et veto fra regionparlamentet i Vallonia i Belgia, noe som hindrer Belgia å stemme for avtalen.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker bekreftet at Belgia fortsatt ikke er villig til å gå med på handelsavtalen med Canada.

– Møtet med canadierne blir avbrutt, slik at den belgiske statsråden kan samtale med Vallonia. Men jeg regner med at saken blir løst i løpet av noen dager, sa Juncker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Problemet mellom Vallonia og CETA er ikke teknisk, men dreier seg om politiske spørsmål, slo Donald Tusk fast.

Les også: Juncker nekter å gi opp håpet om CETA-avtalen

– Idiotisk proteksjonisme

EU-topplederne diskuterte også behovet for å ha tollvern i den globale konkurransen.

– EU har behov for å beskytte seg mot urettferdige handelsbetingelser, sa Juncker.

Ifølge ham opererer USA, Kina og andre land med mye høyere tollmurer på stålsektoren og andre områder, enn EU.

– Også EU må ta hensyn til sine sosiale interesser, sa Juncker.

– Jeg er imot idiotisk proteksjonisme. Men jeg kan ikke akseptere at USA og andre beskytter sin industri, og vi er naive for å sjarmere verden.

Han kunne forteller at overproduksjonen av stål i Kina er dobbelt så stor som hele den europeiske produksjonen.

– Det er betydelig forskjell på «beskyttelse» og «proteksjonisme», konkluderte Donald Tusk.

Frihandelsavtalen CETA:

* Canada og EU ble i 2014, etter fem år med forhandlinger, enige om en frihandelsavtale (CETA).

* Avtalen skulle ratifiseres av EU 18. oktober og undertegnes 27. oktober, men 14. oktober sa den belgiske regionen Vallonia nei til å gi Belgias regjering fullmakt til å undertegne den.

* Motstanderne reagerer blant annet på at avtalen, i likhet med TTIP, vil gi private selskaper beskyttelse mot statlige reguleringer.

* CETA blir sett på som en generalprøve på den mer kontroversielle TTIP-avtalen mellom EU og USA som ennå ikke er ferdig forhandlet.

* CETA vil avskaffe nesten all toll mellom EU og Canada, bortsett fra på landbruksprodukter. Canadiske selskaper vil dessuten få konkurrere om offentlige kontrakter i EU-landene.

* Tilhengerne mener CETA vil øke handelen mellom EU og Canada med 20 prosent, eller 12 milliarder euro – 108 milliarder norske kroner – i året.

(Kilde: AFP)