Politiets beredskapssenter til Ski

Se dronevideo fra området.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets beredskapssenter skal ligge på Taraldrud i Ski kommune på grensen til Kolbotn. Det andre alternativet var Grønmo i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Beslutningen om tomtevalg for politiets nasjonale beredskapssenter er en viktig milepæl. Å samle de nasjonale beredskapsressursene er avgjørende for å sikre samtrening og bedre samhandling. Vi er nå et steg nærmere realisering, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Det nasjonale beredskapssenteret er blant annet ment å huse helikoptertjenesten, beredskapstroppen, bombegruppen og hundetjenesten i politiet.

Anundsen: – En prosess som har vært helt på trynet

Klart best egnet

Siden mars i år har både den tidligere søppelfyllingen Grønmo i Oslo og Taraldrud inngått i forprosjekteringen av det nasjonale beredskapssenteret.

En tomt på Alnabru i Oslo ble i fjor skrotet for det nye beredskapssenteret på grunn av plassmangel og utfordringer med kvikkleire.

– Taraldrud utpeker seg som klart beste tomt. Grønmo innebærer høyere risiko for at krevende grunnforhold vil gi tekniske og gjennomføringsmessige problemer, høyere kostnader, samt tidkrevende klargjøring av tomt for bygging, fastslår statsråden.
Les også: – Politiet i Oslo ikke rustet for kriser

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lav risiko

Ifølge prosjekteringen som har pågått i et halvt år, antas utbyggingen av skogstomta i Ski å være forbundet med lav risiko, og løsninger kan baseres på kjente og gjennomprøvde metoder.

– Med bruk av grunnforsterkning er i prinsippet hele tomten byggbar. Dette gir stor fleksibilitet i den videre planleggingen av anlegget. Nå starter arbeidet med statlig reguleringsplan for tomta på Taraldrud, opplyser Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forslag til planprogram skal om kort tid sendes på høring og er lagt ut til offentlig ettersyn, i samsvar med plan- og bygningsloven.

Les også: Refser Anundsen for beredskaps-sommel

Alnabru

Daværende justisminister Grete Faremo (Ap) forsikret i 2012 at beredskapssenteret på Alnabru skulle stå klart innen fem år til en pris på rundt 1 milliard kroner.

Anundsen fastslo imidlertid i september i fjor at både Taraldrud og Grønmo er langt billigere løsninger. Anslagene for ett år siden viste at det vil koste om lag 3,5 milliarder kroner å etablere et beredskapssenter på Taraldrud, samme pris som alternativet på Grønmo. Tomtekostnader kommer i tillegg.

For Alnabru ble kostnadene anslått å bli 840 millioner kroner høyere.

Les også: Mulig prislapp på beredskapssenter: Tre milliarder kroner