IS til motangrep i Kirkuk-området

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 16 mennesker ble drept da væpnede opprørere og selvmordsbombere slo til mot flere mål i Kirkuk-området i Nord-Irak fredag morgen. IS hevder å stå bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kurdiske kilder angrep en gruppe opprørere iført selvmordsvester flere offentlige bygninger i Kirkuk før daggry fredag.

Fire av angriperne slo til mot hovedpolitistasjonen i den etnisk delte byen, som ligger rundt 180 kilometer sørøst for Mosul der irakiske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper denne uka innledet en offensiv mot IS.

Mye tyder på at angrepet var et forsøk på å forpurre offensiven mot Mosul og tvinge de irakiske styrkene til å omgruppere.

Les også: USA hevder IS-ledere har flyktet fra Mosul

Sprengte seg

– Sikkerhetsstyrkene skjøt og drepte en av angriperne, og de tre andre sprengte seg selv, forteller en kurdisk etterretningskilde.

Flere andre mål ble også angrepet av IS-opprørere, men ifølge kurdiske Rudaw TV ble angriperne drept, med unntak av to som forskanset seg i et nybygd hotell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge politisjefen i Kirkuk, brigadegeneral Khattab Omer, pågikk det fortsatt skuddveksling utover dagen. TV-bilder viser røyk som stiger opp fra flere steder i byen.

Det IS-kontrollerte nettstedet Amaq melder at opprørerne også har tatt kontroll over en av de offentlige bygningene, men dette benektes av guvernøren i byen, Najmadin Karim.

Les også: IS har brukt sennepsgass, hevder USA

Angrep vannkraftverk

Fredag morgen slo en gruppe selvmordsbombere også til mot et vannkraftverk som en iransk entreprenør er i ferd med å bygge i Dibis, 60 kilometer nordvest for Kirkuk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tre selvmordsbombere angrep kraftverket i 6-tiden og drepte tolv irakiske ansatte og fire iranske teknikere, opplyser borgermesteren i Dibis, Abdullah Nureddin al-Salehi.

Dibis-dammen ligger rundt 40 kilometer nordvest for Kirkuk, på veien til Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iransk UD bekrefter at fire iranere ble drept og opplyser at tre andre iranere ble såret i angrepet, som de fordømmer på det sterkeste.

Les også: Forsker: Mosul kan ende som Berlin etter andre verdenskrig

Oljerik by

Kirkuk ligger i Iraks mest oljerike område, rundt 230 kilometer nord for Bagdad. Det bor rundt 850.000 mennesker i byen, der kurdere, arabere og turkmenere kjemper om politisk kontroll.

I 2007 skulle en folkeavstemning avgjøre om Kirkuk ble en del av den kurdiskstyrte delen av Irak, eller om byen skulle ligge inn under sentralregjeringen i Bagdad.

Avstemningen ble aldri holdt, og i 2014 tok de kurdiske selvstyremyndighetene, som har sin base i Arbil lenger nord, over kontrollen av byen. Den irakiske regjeringshæren flyktet fra byen og kurdisk milits rykket inn

Les også: – IS er sjanseløse i Mosul