5000 russiske soldater øver ved Norges grense

Se Forsvarets bilder av den russiske konvoien med krigsskip, mens den seilte langs norgeskysten. (Foto: Forsvaret)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 5000 russiske soldater og 500 pansrede kjøretøy fra Nordflåtens bakkestyrker tar del i en øvelse i Petsjenga, et russisk nabodistrikt til Finnmark, denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en av de største landøvelsene i området på flere år, melder Barents Observer. Øvelsen startet onsdag denne uken.

Petsjenga i den sørlige delen av Pasvikdalen er et russisk område i distriktet med samme navn. Distriktet ligger i Murmansk oblast og grenser mot Norge.

Sør-Varanger kommune, grensen mot Russland. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Sør-Varanger kommune, grensen mot Russland. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Over 5000 soldater og 500 pansrede stridsvogner og kjøretøy var på vei til treningsområdene onsdag. Øvelsen er et samarbeid mellom Nordflåtens bakkestyrker og marineenheter, ifølge den russiske Nordflåten (artikkel på russisk).

Øvelsene vil særlig fokusere på soldatenes praktiske ferdigheter under rask troppeforflytning, kamuflasje og ingeniøroppgaver i grenseområdene.

Petsjenga er base for Nordflåtens 61. marineinfanteribrigade, samt 200. uavhengige «motorriflebrigade», skriver Barents Observer.

Les også: Russisk hangarskip på vei langs norskekysten

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigsskip seilte langs norskekysten

Foto: Det russiske forsvarsdepartementet
Foto: Det russiske forsvarsdepartementet

Russland har foruten disse bakkeøvelsene hatt utstrakt aktivitet i Nordområdene det siste året. Åtte russiske krigsskip har seilt langs norskekysten denne uken, på vei mot Syria. Ifølge VG var dette «den største demonstrasjonen av russisk militærmakt i Norskehavet på flere år.»

– [Den norske fregatten KNM] «Fridtjof Nansen» har hatt jevnlig radiokontakt med den russiske styrken, og de har informert hverandre om manøvrering og posisjonering i henhold til internasjonale avtaler, sa Sjøforsvarets informasjonssjef, kommandørkaptein Per Rostad til TV 2 torsdag.

Omfattende russisk aktivitet

Etterretningssjef Morten Haga Lunde uttalte mandag til VG at de åtte russiske fartøyene trolig vil spille en rolle i slaget om Aleppo.

«De færreste i Norge er klar over hvor omfattende den russiske militære aktiviteten er i nordområdene», oppsummerte Aftenposten i slutten av september, og nevnte seks av flere militærøvelser i nordområdene siden februar (mot slutten av artikkelen).

Les også: Norsk spionskip ble beskutt av russisk fregatt

Les også: Marinen svarer på russisk opptrapping i nord