Clinton: – Trump er Putins «nikkedukke»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdagens presidentdebatt åpnet med diskusjon om et aktuelt og betent tema: sammensetningen av USAs høyesterett og dermed våpen- og abortrettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under starten av nattens debatt anklaget Hillary Clinton russiske myndigheter for å blande seg inn i den amerikanske valgkampen.

Trump mente derimot at Clinton ikke har den nødvendige respekten til å styre USA.

– Putin har ingen respekt for Clinton, sa han.

Det fikk Clinton til å reagere.

– Det er fordi Putin heller vil ha en dukke han kan styre, svarte Clinton.

– Du er en nikkedukke, du er en nikkedukke, kontret han.

Les også: Amerikanske medier: Krise for Trump

Sitter på livstid

Men det ble også snakk om nasjonal politikk under debatten.

I dag er landets øverste domstol i praksis delt i to og har manglet én dommer i flere måneder.

Den neste presidenten får utnevne minst én – trolig to eller tre – dommere, som sitter på livstid. Det kan legge føringer for domstolens virke og avgjørelser i flere tiår fremover.

Les også: CNN-måling: Clinton vant debatten

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørende spørsmål

– Når vi snakker om høyesterett, snakker vi om det som er kjernespørsmålet i denne valgkampen: Hva slags land skal vi være? Hva slags muligheter og rettigheter skal folk ha, sa Hillary Clinton, som fikk debattens første spørsmål.

– Domstolen må stå på folks side og ha mot til å stå imot makta. Den må sikre rettigheter for kvinner, kjønnsminoriteter og arbeidere.

Donald Trump var enig i at spørsmålet om høyesterett er sentralt og sa at han har rundt 20 navn på blokka som han kunne tenke seg å utnevne. Alle er konservative, sa han for å forsikre sine tilhengere om at han vil sørge for en konservativ domstol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Obama frykter voldsutbrudd hvis Trump taper

Våpenkontroll

Spørsmålet om rettens sammensetning førte naturlig til et spørsmål om våpenrettigheter. Trump har tidligere sagt at Clinton vil fjerne retten til å være våpen, en rett som er nedfelt i den andre grunnlovstillegget. Clinton sier hun støtter tillegget, men samtidig er for «fornuftig regulering».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ha bakgrunnssjekk og stenge smutthull i loven. Det er ikke i strid med retten til å bære våpen. Jeg støtter den tradisjon, som går tilbake til våre landsfedre, sa hun.

– Vi skal utnevne dommere som støtter der andre tillegget, sa Trump og sa han var stolt av at våpenlobbyen gikk tidlig ut og støttet ham. Trump ønsker ikke å innskrenke dagens våpenrettigheter i det hele tatt og vil ha en lov for nasjonale bæretillatelser.

Les også: Mener NRK mobber Donald Trump

Abortrettigheter

De to kandidatene diskuterte også abort, ettersom mange frykter at en konservativ domstol vil reversere en avgjørelse som sikrer abortrettigheter.

– Det vil skje automatisk når vi utnevner dommere som er for liv, men spørsmålet vil da bli opp til delstatene å avgjøre, sa republikanernes kandidat, et svar som ikke beroliget Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser i dag at mange stater allerede innfører strenge reguleringer, som hindrer kvinner i å utøve sine rettigheter, sa den demokratiske kandidaten og forsikret at hun vil gå inn for å beskytte den eksisterende kjennelsen, som altså garanterer kvinner retten til å ta abort.

Les også:

Obama ber Trump «slutte å sutre»

Trumps kone sier Donald ble revet med

Pornogigant: 1 millioner dollar for Trump-opptak