Stortingets spørretime:Marianne Marthinsen (Ap) sendte ut politisk boomerang om fattige

– Sjekk når SSB-tallene for økende ulikheter stammer fra, sa finansminister Siv Jensen til Marianne Marthinsen (Ap) i Stortingets spørretime onsdag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet gikk til angrep på Siv Jensen og Anniken Hauglie for å øke fattigdom og økonomisk ulikhet i Norge. Men brukte tall som viste at det skjedde i rødgrønn tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen viste til en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB), da hun i onsdagens muntlige spørretime i Stortinget angrep regjeringen for en skattepolitikk som øker de økonomiske forskjellene i Norge.

Det skulle hun ikke gjort.

– Marthinsen burde sjekke når SSBs tallmateriale er hentet fra. Tallene går fram til 2014. De viser altså at det var under den forrige regjeringen forskjellene økte! kunne finansminister Siv Jensen (Frp) slå tilbake.

Alt i alt minsket forskjellene noe i løpet av de åtte rødgrønne årene i regjering, kunne Aftenposten dokumentere.

Les også: Høyre-givere kan få 230 millioner kroner i skattelette

Ifølge SSB-rapporten «Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2016» lå andelen av befolkningen med vedvarende lav inntekt i Norge stabilt på 8 prosent i mange år. I perioden 2006-2011 sank den faktisk litt. Men så - i de tre siste rødgrønne årene skjedde det noe. Andelen med lav inntekt steg til 9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den tid har den blåblå regjeringen kommet med omstridte skatteletter. Virkningen av dem har SSB-rapporten altså ikke vurdert. Siv Jensen forsvarte uansett at 25 prosent av milliardkuttene i skatt er gitt i form av lettelser i formueskatten til de rikeste.

Arbeiderpartiet framholdt i spørsmålsrunden at folk flest har fått 5 kroner i skattelette om dagen, mens de rikeste har håvet inn helt andre summer.

– Vi ønsker lavere formueskatt fordi vi ikke vil ha høyere skatt for norskeide enn utenlandskeide virksomheter i Norge, sa Jensen, som syns en skattelette til en gjennomsnittlig familie på 8000 kroner, må være bra.

Les også: Forsker advarer mot sosial ulikhet i Sverige

Artikkelen er oppdatert med Aftenpostens faktasjekk av ulikheter