IS har brukt sennepsgass, hevder USA

En amerikansk soldat står klar ved militærbasen i Makhmur-området. Foto: Alaa Al-marjani / Reuters / NTB scanpix
En amerikansk soldat står klar ved militærbasen i Makhmur-området. Foto: Alaa Al-marjani / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk tjenestemann hevder at IS har brukt sennepsgass mot irakiske styrker tidligere i måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske styrker har begynt å samle inn granatfragmenter for å teste for bruk av kjemiske stoffer. Ifølge en tjenestemann har IS brukt sennepsgass mot lokale irakiske styrker, ikke amerikanske soldater eller andre i koalisjonen, melder Reuters. Det skal ha blitt funnet spor etter sennepsgass på fragmenter fra våpen som ble brukt av IS i et angrep 5. oktober.

Les også: Studie: IS-fremmedkrigere har mer utdanning enn snittet

– Ikke overrasket

– Gitt IS' forkastelige oppførsel og åpenbare mangel på respekt for internasjonale standarder og normer, er dette ikke overraskende, sier tjenestemannen.

Sennepsgass kan forårsake blemmer på hud og lunger. I mindre mengder er den ikke dødelig.

USA tror IS vil bruke kjemiske våpen for å beholde kontrollen i Mosul, sier en annen tjenestemann, men legger til at ekstremistgruppens mulighet til å utvikle den salgs våpen er svært begrenset. Det antas dessuten at gruppen vil vente med slike angrep. Konvensjonelle våpen antas fortsatt å være den største trusselen mot irakiske og kurdiske styrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsker: Mosul kan ende som Berlin etter andre verdenskrig

Sennepsgass i Syria

Ifølge en FN-rapport brukte IS sennepsgass under et angrep mot landsbyen Marea i Aleppo-provinsen i Syria i august i fjor.

Rapporten, som kom i august i år, konkluderer med at både IS og det syriske regimet har brukt kjemiske stridsmidler under krigen. Regimet anklages blant annet for å ha brukt klorgass i angrep mot Idlib-provinsen nordvest i Syria. Det har også vært meldt at klorgass har lekket fra tønnebomber som regimet har sluppet over opprørskontrollerte områder.

Les også: Frykter barn vil bli brukt som levende skjold