Riksrevisjonens rapport for 2015:– Politiet og Forsvaret samarbeider for dårlig

Se utdrag fra Riksrevisjonens pressekonferanse.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det virker som statsrådene ikke tar samarbeidsproblemene mellom politiet og Forsvaret tilstrekkelig på alvor, mener riksrevisor Per-Kristian Foss. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen innrømmer at oppfølgingen har sviktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem år etter terrorhendelsene 22. juli sliter politi og Forsvar fortsatt med å samarbeide godt nok om å sikre offentlige bygninger, ifølge årsrapporten som Riksrevisjonen la fram tirsdag.

Det mangelfulle samarbeidet omtales i rapporen som «svært alvorlig». Det er det sterkeste uttrykket Riksrevisjonen bruker, og det benyttes kun unntaksvis, for eksempel ved risiko for liv eller helse.

Nå kan det bli høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Jeg vil ikke utelukke det. Det er en veldig alvorlig sak, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap). Spørsmålet vil bli drøftet i komiteens neste møte.

Les også: – Alvorlig sikkerhetsrisiko hos Nav og Brønnøysundregistrene

Sårbare i tilfelle terror

De to etatene har blant annet som oppgave å beskytte offentlige eiendommer. Hvilke bygninger og eiendommer det er snakk om, er gradert informasjon og altså hemmelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksrevisor Per-Kristian Foss konstaterer at viktige tiltak ikke er gjennomført. Det gjør at sentrale samfunnsinstitusjoner kan være sårbare i tilfelle et terrorangrep, påpeker han.

Ansvaret legger han hos statsrådene: forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

– Når underliggende etater ikke klarer å samarbeide, så er det statsrådenes ansvar, til sjuende og sist, sier Foss til NTB.

Anundsen tar selvkritkk

Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: NTB scanpix

I et intervju med Dagbladet publisert tirsdag kveld tar Anundsen selvkritikk.

– Det er beklagelig at situasjonen er som den er. Det betyr at den oppfølgingen vi har gjort ikke er god nok. Det er åpenbart at vi burde ha fulgt opp enda tettere, og vært i en enda tydeligere styringsdialog, sier Anundsen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisministeren innrømmer samtidig at Martin Kolberg (Ap) har «et godt poeng». Kolberg har kritisert Anundsen og Regjeringen for arbeidet som er gjort etter terrorangrepene i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er gjennomført en rekke sikringstiltak, situasjonen er bedre enn den har vært, men den er ikke i samsvar med det vi bestilte, og ikke i samsvar med det man kunne forvente. Det er alltid statsråden som har ansvaret for sin portefølje, bekrefter Anundsen overfor Dagbladet.

– Rivalisering og konflikt

Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet skulle sørge for å forbedre og styrke samarbeidet, men det har ikke skjedd, ifølge Riksrevisjonen.

– Det er høy risiko for at politiet og Forsvaret, sammen eller hver for seg, ikke vil være i stand til å gi viktige objekter god nok beskyttelse og sikring i en trusselsituasjon, sier Foss.

Rivalisering har preget forholdet, og konfliktnivået har vært så høyt mellom de to etatene at de ikke engang har klart å gjennomføre en felles kontraterrorøvelse, skrev VG forrige uke. De to etatene er uenige om hvem som skal ha ansvaret for terrorbekjempelse til havs, og den store årlige fellesøvelsen Gemini måtte deles i to separate øvelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prioriterer heller omstilling

Både Søreide og Anundsen skriver i sitt tilsvar til Riksrevisjonen at de ser alvorlig på svakhetene som er avdekket.

Søreide vil sørge for at Forsvaret gir høyere prioritet til dette arbeidet. Likeens vil Anundsen be Politidirektoratet om å foreta en selvstendig og overordnet vurdering av hvordan instruksen skal etterleves.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisministeren sier til NTB at arbeidet allerede er godt i gang at han har tro på at det vil rette opp de forhold som er påpekt.

Samtidig opplyser Anundsen i sitt tilsvar at Stortinget er orientert om at arbeidet med å implementere objektsikkerhetsforskriften har vært «krevende», og at det ville ta lenger tid en forutsatt.

Foss mener svaret viser at statsråden ikke tar problemet alvorlig nok. Heller ikke Søreide gir et fullgodt svar, ifølge Riksrevisjonen, som antyder at politireformen og omstillingen i Forsvaret stjeler oppmerksomheten.

Sikret ikke egne bygg

Riksrevisjonen påpeker også at de to departementene heller ikke har sørget for permanent sikring av sine egne bygg, slik de er pålagt å gjøre.

Dette er Kommunal- og moderniseringsdepartementets ansvar. Foss sier dette ble tatt opp i Riksrevisjonens rapport også i fjor.