Bombestans i Aleppo før våpenhvile

Bombingen av Aleppo har vært intens de siste ukene. Nå stopper Russland og Syria flyangrepene for å la sivile forlate de opprørskontrollerte områdene av byen. Foto: AFP PHOTO/Karam Al-Masri
Bombingen av Aleppo har vært intens de siste ukene. Nå stopper Russland og Syria flyangrepene for å la sivile forlate de opprørskontrollerte områdene av byen. Foto: AFP PHOTO/Karam Al-Masri Foto: Karam Al-masri / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland og Syria hevder å ha stanset bombingen av Aleppo som en forberedelse til torsdagens åtte timer lange våpenhvile. Målet er å få opprørerne til å forlate byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både de russiske og syriske luftangrepene ble ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu stanset tirsdag klokka 9 norsk tid. Få timer tidligere gjennomførte russiske fly intense bombardement av en rekke områder i de opprørskontrollerte delene av Aleppo, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Right (SOHR).

Ett av angrepene skal ha lagt en boligblokk i bydelen Bustan al-Qasr i grus.

Men tirsdag morgen var det stille, melder en rekke innbyggere i byen.

At luftangrepene stanses to døgn før den åtte timer lange «humanitære pausen», er nødvendig for å sikre trygge korridorer både for sivile og for opprørere, ifølge Sjojgu.

Men ifølge SOHRs leder, Rami Abdulrahman, vil befolkningen i Øst-Aleppo ikke bruke korridorer som overvåkes av Russland, kun korridorer som er etablert av FN.

Bakgrunn: Russland varsler våpenhvile i Aleppo

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trygge korridorer

I en TV-sendt kunngjøring sier Sjojgu at bombestansen skal garantere seks trygge korridorer for evakuering av syke og sårede. I tillegg skal regimevennlige bakkestyrker trekke seg tilbake slik at alle som bærer våpen, skal få passere uhindret gjennom to korridorer, deriblant via Castelloveien, som tidligere fungerte som opprørernes forsyningslinje fra Tyrkia.

Meningen er at opprørerne skal få reise til Idlib-provinsen, vest for Aleppo.

Den «humanitære pausen» ble kunngjort av russiske myndigheter mandag. Den skal etter planen vare fra klokka 7 til 15 norsk tid torsdag og skal gjøre det mulig å både evakuere sivile og bringe inn nødhjelp til de opprørskontrollerte områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har reagert positivt på det russiske utspillet, men har samtidig understreket at pausen er altfor kort til å bringe inn nødhjelp. FN har tidligere bedt om en 48 timer lang humanitær pause.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Redd Barna: – Tiden renner ut for barna i Aleppo

Vil ha opprørere ut

Russerne har lenge krevd et skille mellom det de omtaler som «terrorister» og «den moderate opposisjonen».

I helgen gjorde USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske motpart Sergej Lavrov et nytt forsøk på å bli enige om en ny våpenhvile i Aleppo. Under møtet lovet utenriksministrene fra Saudi-Arabia, Tyrkia og Qatar å jobbe for å skille moderate opposisjonsgrupper i Aleppo fra Fateh al-Sham, en gruppe som nylig brøt med al-Qaida, og som tidligere var kjent som Nusrafronten.

Det var FNs Syria-utsending Staffan de Mistura som tidligere i oktober foreslo at medlemmer av Fateh al-Sham skulle kunne forlate Aleppo i bytte mot en våpenhvile og en egen administrasjon i de østlige områdene av byen. Han har også sagt at han egenhendig vil følge opprørerne ut av byen.

Mange opprørere og innbyggere har imidlertid avvist forslaget.

Les også: Russisk kampfly hamrer løs mot Aleppo