Russland la ned veto mot våpenhvile i Syria

Russlands ambassadør Vitaly Churkin og Venezuelaa ambassadør Rafael Ramirez la ned veto under sikkerhetsrådets behandling av forslaget om å stanse flyangrep mot Aleppo.
Russlands ambassadør Vitaly Churkin og Venezuelaa ambassadør Rafael Ramirez la ned veto under sikkerhetsrådets behandling av forslaget om å stanse flyangrep mot Aleppo. Foto: Eduardo Munoz / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har lagt ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd, som blant annet skulle sette en stopper for alle luftangrep mot den krigsherjede syriske byen Aleppo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonsutkastet som ble presentert av Frankrike fikk elleve stemmer for, men to stemmer mot – Russland og Venezuela. To nasjonen var avholdende, deriblant veto-holderen Kina og Angola.

Resolusjonen oppfordrer alle parter til en umiddelbar stans i kamphandlingene, uhindret humanitær tilgang og en slutt på alle luftangrep og militære flyginger over Aleppo.

Det er femte gang russiske myndigheter har brukt sin vetorett for å hindre FN i å få en slutt på den fem år lange krigen i Syria, som har krevd over 300.000 menneskeliv.

Russland har presentert sitt eget utkast som tar til orde for våpenhvile, men omtaler ingenting om å stanse bombingen.

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault oppfordret Sikkerhetsrådet til å iverksette umiddelbare tiltak for å redde Aleppo fra å bli ødelagt av russiskstøttede syrisk bombekampanje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som står på spill i dag er først og fremst skjebnen til Aleppo og dets folk, sa Ayrault.

I en melding rettet mot Russland sa den franske utenriksministeren at alle land som motsetter seg Frankrikes forslag vil gi Syrias president Bashar al-Assad «muligheten for å drepe enda flere».

Brende skuffet over Russland

Utenriksminister Børge Brende (H) er svært misfornøyd over at Russland har lagt ned veto i FNs sikkerhetsråd mot å stoppe krigshandlingene i den syriske byen Aleppo.

Utenriksminister Børge Brende (H) Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg er dypt skuffet over at Russland nok en gang brukte vetomuligheten sin for å stanse en viktig resolusjon om Syria i Sikkerhetsrådet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende sier i en kommentar til NTB at resolusjonen hadde bred støtte, deriblant hos Norge, som var medforslagsstiller til resolusjonen.

– Dette er femte gang Russland legger ned veto om resolusjoner som har til hensikt å bedre situasjonen i Syria. Som jeg har sagt tidligere: Russland har et særskilt ansvar for å sikre at avtalen de selv inngikk om våpenstillstand og humanitær tilgang etterleves, sier utenriksminister Børge Brende.

Les også:

– Tønnebomber mot sykehus i Aleppo

Assads hær ber opprørerne forlate AleppoSyriske regjeringsstyrker rykker fram i Aleppo

USA vil etterforske Russland for krigsforbrytelser i Aleppo