Utenriksforsker og forfatter:– Europas borgere er rasende på elitenes hyllest av globalisering

EUROPAS BORGERE: Asle Toje
EUROPAS BORGERE: Asle Toje Foto: Dreyer Forlag
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Borgerne ønsker nasjonen og nærheten tilbake. De har blitt tutet ørene fulle om modernisme og multikultur, sier Asle Toje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Maktelitens hyllest av globaliseringen har skapt et velbegrunnet raseri blant Europas borgere, som opplever globalisering som en forverring.

Det sier Asle Toje i et intervju med den danske avisa Kristeligt Dagblad.

Toje satt blant annet i Brochmann-utvalget som ser på langsiktige konsekvenser av høy innvandring.

Ifølge Toje ønsker borgerne i Europa nasjonen og nærheten tilbake. Han mener teorier om globaliseringens positive effekter i årtier er spredt på universiteter i hele den vestlige verden.

– Hva skyldes splittelsen mellom elitene og folk flest i synet på globalisering?

– Svaret er så enkelt som at elitene nyter mye av godene, mens de brede lag har opplevd mer av de negative sidene ved globaliseringen, sier Toje til ABC Nyheter.

Han har blant annet skrevet bøkene «Rødt, hvitt & blått: om demokratiet i Europa» og «Jernburet: Liberalismens krise». Sistnevnte kommer i ny utgave med to ekstra kapitler som utdyper hans tanker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Globaliseringsevangelistene er blitt rike

– De som valfarter til Davos, har lett for å anta at globalisering betyr vinn-vinn, for det har vært slik for dem. De har vanskelig for å sette seg inn i andres plass, legger han til.

– Advarsler mot negative konsekvenser av det grenseløse er blitt sett som reaksjonære og virkelighetsfjerne, samtidig som politikerne har tutet velgerne ørene fulle med begreper som modernisme, mangfold og multikultur, sier Toje til Kristeligt Dagblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elitenes drøm er ifølge Toje å skape en grenseløs verden med rotløse, digitale fellesskap framfor lokalmiljøer.

– I et Europa hvor vi knapt har sett økonomisk vekst det siste tiåret og de økonomiske ulikhetene har økt, har globaliseringsevangelistene blitt rike og klumpet seg i enkelte nabolag, mens de andre sitter igjen i ruinene, sier han til ABC Nyheter.

Ifølge Toje er Brexit, Trump og folkeavstemningen i Ungarn uttrykk for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – EU er en småmakt som lever farlig

«Det eneste de ikke vil gjøre»

Med et stadig mer overnasjonalt EU blir Europa ifølge forskeren og forfatteren Toje stående midt i mellom en nasjonal fortid og en ikke-definert post-nasjonal framtid.

– Våre ledere holdt bak ryggen at den naturlige endestasjonen på integrasjonsprosjektet var et Europas Forente Stater styrt fra Brussel. Ved ikke å erkjenne dette, unnlot de å skape en visjon som folk kunne slutte seg til, mener Asle Toje.

– Folket ble fortalt at de skulle ville få beholde nasjonalt selvstyre, og riktig mange mener at dette selvstyret bør brukes til å kontrollere innvandringen. Du trenger ikke høyere utdannelse for å se at masseinnvandring inn i en region i en tid med økonomisk krise, vil være kontroversielt.

– Våre politikeres første impuls er å lyve. Politikerne er ikke innstilt på å redusere innvandringen nevneverdig, de vil ‘ta på alvor’ og de vil sette ned utvalgkommisjoner. Det eneste de ikke vil gjøre, er å redusere hva som i historisk målestokk er meget høy innvandring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot å tro på Brendes og Hansens forsikringer

Feil med folket

– Har det ikke blitt kontroll med innvandringen nå, da?
– Dersom vi legger folkevandringen fra 2015 til grunn, har det det. Men reduksjonen er ikke større enn at vi fortsatt er på et historisk høyt nivå.
Toje tar Tysklands statsminister Angela Merkel, som ble kjent for å åpne døra for store flyktning- og migrantstrømmer i fjor, som eksempel.

– Konfrontert med utbredt misnøye over hennes åpen-dør-migrasjonspolitikk svarer hun ‘jeg har ikke gjort noe galt. Jeg har bare ikke vært flink nok til å forklare hva jeg har gjort.’ Det tungnemme folket er altså problemet. Med litt voksenopplæring vil de erkjenne globaliseringens velsignelser.

Toje viser til at Ungarns statsminister Viktor Orbán ved folkeavstemningen sist søndag forsøker å signalisere at det ungarske folk ikke vil dette.

– Men du ser hvordan liberale medier fremstiller dette som noe veldig kynisk. Det veldig kyniske er å presse fram mer makt til Brussel. Du må hele tiden gi mer enn du sa du ville være med på, mener derimot Asle Toje.

Les også: EU-topp: Ungarn driver «et farlig spill»