Åtte organisasjoner: – Norge må åpne for flere flyktninger

Krigen i Syria har drevet millioner av mennesker på flukt. Nå må regjeringen ta et større ansvar og hente flere av flyktningene til Norge, krever åtte organisasjoner. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Krigen i Syria har drevet millioner av mennesker på flukt. Nå må regjeringen ta et større ansvar og hente flere av flyktningene til Norge, krever åtte organisasjoner. Foto: Reuters / NTB scanpix. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte norske organisasjoner ber regjeringen sette av midler slik at flere kvoteflyktninger kan hentes til Norge. Det norske folk er neppe enig, mener innvandringsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et felles brev til statsminister Erna Solberg oppfordrer organisasjonene – NOAS, Norsk Folkehjelp, Amnesty International, Caritas, Flyktninghjelpen, CARE, Atlasalliansen og Mellomkirkelig råd – regjeringen til å sørge for at 2.000 flyktninger som befinner seg i Hellas og Italia, blir flyttet til Norge, og at andelen syriske kvoteflyktninger økes med 500.

– I forbindelse med økningen i antallet asylsøkere som kom til Norge i fjor, ble det opprettet et stort antall mottaksplasser som nå står tomme. Dette innebærer at Norge nå har stor ledig kapasitet til å ta imot asylsøkere, heter det i brevet.

– Vi oppfordrer regjeringen til å sørge for at det avsettes budsjettmidler i statsbudsjettet, skriver organisasjonene.

Statsministeren har foreløpig ikke kommentert initiativet, men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kommenterer kravene på sin Facebook-profil mandag formiddag:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Er ikke disse åtte organisasjonene i utakt med det norske folk? Nå er vår hovedoppgave å integrere de som får opphold, sende ut de som får avslag og holde tilstrømmingen til Norge nede!»

– Kraftig bakpå

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), påpeker at regjeringen i fjor lovte å bidra til en europeisk fordeling av ansvaret for asylsøkerne.

Norge har sagt ja til å ta imot til sammen 1.500 asylsøkere som befinner seg i Hellas og Italia, med 750 i år og like mange neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men budsjettlekkasjene så langt viser at hundrevis av millioner er avsatt til nye kontrolltiltak, tvang og retur, mens regjeringen ligger kraftig bakpå når det gjelder å hente de asylsøkerne Norge har lovet å ta, framholder hun.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har drøyt 280.000 flyktninger og migranter reist over Middelhavet til Europa så langt i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En svært bekymringsfull utvikling viser at et økende antall, over 60 prosent, var kvinner og barn, heter det i brevet til Solberg.

Les også: Listhaug styrker UDI for å avsløre asyljuks

Urettferdig

Politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty påpeker at flyktningsituasjonen har ført at enkelte land har måttet påta seg et urettferdig stort ansvar.

– Hellas og Italia har måttet bære et stort ansvar alene og har de siste årene gjentatte ganger bedt om at flere land må ta et større ansvar og ta imot flere av asylsøkerne, sier hun.

Også Syrias naboland bærer en uforsvarlig stor del av ansvaret, påpeker organisasjonene. Krigen i Syria har ført til at 5,1 millioner mennesker er på flukt utenfor Syria, mens 6,6 millioner er internt fordrevet i landet.

Les også: 23 asylmottak over hele landet avvikles

Fanget

På grensen til Jordan, som har tatt imot 650.000 flyktninger, utspiller det seg nå en humanitær krise, der 75.000 mennesker er fanget i et ørkenlignende ingenmannsland, der det ikke er mulig å nå dem med mat, vann og medisiner fordi Jordan nekter å slippe dem over grensen, ifølge organisasjonene. Årsaken er at Jordan ikke makter å ta imot flere flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I langt tid har jordanske myndigheter bedt om at flere land må dele ansvaret for flyktningene. Det samme har myndighetene i Libanon. Vi oppfordrer regjeringen til å ta imot flere syriske kvoteflyktninger, heter det i brevet.

I fjor vedtok Stortinget å hente 8.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Les også: Forskning: Vil helst ha asylsøkere som kan bidra økonomisk

Mer hjelp til nabolandene

I tillegg må regjeringen sette av mer penger til å hjelpe flyktninger i Syrias nærområder.

– I nabolandene Libanon og Jordan er infrastrukturen i landene på bristepunktet når det gjelder å finne bosted, sykehusplasser, skoleplasser og arbeid til flyktningene, sier Ekeløve-Slydal.

Samtidig må regjeringen sette av mer penger til integrering, krever organisasjonene.

– Viktige integreringstiltak avspises med en håndfull millioner, sier Austenå.