Stoltenberg: – Vil ikke bli en sjuende far i huset

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med boka «Min historie» setter Jens Stoltenberg et punktum for sitt politiske liv i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har mistet nærkontakten med norsk politikk. Det jeg har å si, blir mindre og mindre verdifullt. Jeg vil ikke bli noen sjuende far i huset, slår han fast.

Lørdag presenterte han sin selvbiografi for et fullsatt auditorium hos Gyldendal forlag, på dagen to år etter at han ble utnevnt til NATOs generalsekretær og i høvelig forkant av neste års valgkamp. Det er en ren tilfeldighet, bedyrer han.

– Boka kommer nå fordi den var ferdig, sier Stoltenberg. Men arbeidet har gitt mersmak.

– Men jeg vet ikke om det kommer mer. Jeg har jo bare hatt ett politisk liv i Norge. Om det vil bli en bok om Nato-tiden, har jeg ikke tatt stilling til ennå, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: Stoltenberg presset på for å få inn Hadia Tajik

Mistet nærkontakt

Boka tar for seg Stoltenbergs politiske historie fra ungdomsdagene i AUF fram til juni 2014, da han gikk av som leder i Arbeiderpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det jeg har prøvd å gjøre, er å ta leserne med på innsiden av de politiske prosessene. Jeg har forsøkt å være åpen og sårbar, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

– Er det noe du angrer på?

– Det måtte være at vi hadde for mye ungdommelig overmot i min første regjeringsperiode (2000-2001, red.anm.). Folk hang ikke med, sier Stoltenberg. I stortingsvalget 2001 gjorde Ap sitt dårligste valg etter krigen med 24,3 prosent av stemmene.

Les også: Stoltenberg skriver om strid med Jagland

Unngå konflikt

Stoltenberg var statsminister for tre regjeringer og ledet Norge gjennom nærmere ti år. Siden 2005 har han aldri vært alene utenfor huset sitt, fortalte han på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er flere ganger blitt beskyldt for å være konfliktsky og unnvikende som leder. I boka skriver han: «Det er bedre å unngå konflikter enn å oppsøke dem. Personkamper er sjelden konstruktive. De fører til splittelse og må ende med klare vinnere og klare tapere. Derfor tar jeg slike kamper bare når jeg må».

Artikkelen fortsetter under annonsen

På lørdagens pressekonferanse understreket han at en viktig oppgave for en leder nettopp er å unngå konflikt.

– En del konflikter og problemer egner seg best å feie under teppet. De som går etter slike konflikter, oppnår mye strid og lite annet, sa han.

Samtidig vier han mye plass til lederstriden med Thorbjørn Jagland i boka.

Les også: Stoltenberg vurderte å stille som statsministerkandidat i 2017

Forholdet til Jagland

I dag har de to reparert forholdet, ifølge Stoltenberg.

– Jeg synes jeg har et godt forhold til Thorbjørn, og at jeg, som jeg skriver i boka, etter de vanskelige årene spesielt på begynnelsen av 2000-tallet, etablerte et godt samarbeid igjen, sier han.

Samtidig understreker Stoltenberg at han bærer sin del av ansvaret for at samarbeidet mellom de to sprakk høsten 2001. I 2002 tok Stoltenberg over som partileder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er aldri sånn at det bare en persons feil at et samarbeid ikke fungerer. Jeg har gått i meg selv og skal ta min del av ansvaret for at det gikk galt, sier han.

Jagland har ikke ønsket å kommentere striden mellom de to.

Les også: Stoltenberg levde i et år med homoryktene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trodde ikke på de rødgrønne

Under pressekonferansen kom han også med sine tanker om det rødgrønne samarbeidet, som han ikke var noen stor fan av i starten.

– Jeg har levd et liv der jeg har følt veldig stor avstand til både Senterpartiet og SV. Og i begynnelsen strittet jeg veldig mye imot at jeg skulle sitte i regjering med Sp og SV, fastslo Stoltenberg.

– Men nød lærer naken kvinne å spinne, og da jeg ikke hadde noen andre muligheter til regjeringsmakt, skjønte jeg at det var en fantastisk mulighet, sier han.

Men vinteren 2013 ble det nesten regjeringskrise da Sp og SV krevde reforhandling av EØS-avtalen.

– Aldri var vi så i nærheten av en regjeringskrise som vinteren/våren 2013. Det var et drama som skjedde på bakrommet som i liten grad kom fram i pressen, sier Stoltenberg.

Les også: Stoltenberg advarer mot brexit