Fylkesmennene ber kommunene tenke seg om

Fylkesmann Lars Sponheim foreslår ingen tvangssammenslutninger for Hordaland i sitt råd om ny kommunestruktur. Sponheim mener tvang vil sette an en gal tone i dialogen mellom staten og kommunene og vil virke mot sin hensikt.
Fylkesmann Lars Sponheim foreslår ingen tvangssammenslutninger for Hordaland i sitt råd om ny kommunestruktur. Sponheim mener tvang vil sette an en gal tone i dialogen mellom staten og kommunene og vil virke mot sin hensikt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmennenes råd til Kommunaldepartementet er i ferd med å komme på plass. De fleste ser behov for mer vidtrekkende endringer på sikt enn de går inn for i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag la fylkesmennene i fire fylker fram sine råd om hvordan kommunestrukturen skal se ut framover.

Det legges ikke opp til tvang i Hordaland og Nord-Trøndelag, men Sør-Trøndelag og Finnmark mener kun frivillighet ikke vil være tilstrekkelig.

– Feil med tvang

– Tvang vil gi dialogen mellom stat og kommune feil tone. Det vil være kontraproduktivt, sa fylkesmann Lars Sponheim i Hordaland da han la fram sitt råd til departementet.

Han viste til at en god del kommuner i fylket frivillig har gått inn for sammenslåing, og mente at det ikke var noen åpenbare kandidater som måtte tvinges sammen med andre.

Likevel ser han at det er «hvite flekker på kartet» og at det er rom for nye prosesser på sikt. Om Sponheim fikk bestemme fritt, ville dagens 33 kommuner bli kuttet til ti. I stedet ligger det an til at tolv kommuner går sammen og danner fem nye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få endringer i Nord-Trøndelag

Tvang var heller ikke et tema i Nord-Trøndelag. Fylkesmann Inge Ryan støttet tre nye kommuner, som springer ut av sju frivillige vedtak. For øvrig nøyde han seg med å anbefale noen grensedragninger.

Han anmodet imidlertid noen av de små til å tenke gjennom situasjonen på nytt, og pekte på at noen kommuner vil være svært små og sårbare i fremtiden. På sikt ser han for seg løsninger rundt seks regionsentre som finnes i fylket.

Forsiktig start i Sør-Trøndelag

Kollegaen i Sør-Trøndelag var likeledes ganske beskjeden med tvangsanbefalingene. Frøya, Hitra og ytre del av Snillfjord bør gå sammen, det samme bør Holtålen og Røros, slo fylkesmann Brit Skjelbred fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På sikt synes hun at Fosen-halvøya bør bli én kommune, men prosessen er vanskelig. Rissa og Leksvik er allerede i gang med å slå seg sammen, og en større prosess kan skape problemer for dette arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed ser det ut til at dagens 25 kommuner reduseres til 18 eller 19 i første runde. Men det bør bare være starten, mener Skjelbred, som ser for seg at man ender på ni kommuner i 2025.

I Finnmark går rådene i retning av at dagens 19 kommuner bør bli til 15. Fylkesmann Gunnar Kjønnøy foreslår tvang overfor sju kommuner. Bare Hammerfest og Kvalsund hadde på forhånd sagt ja til hverandre.

– Bedre enn ventet

Rådene fra Fylkesmennene viser at kommunereformen går bedre enn man hadde grunn til å tro, mener NHO.

– Noen fylkesmenn er mer ambisiøse enn andre, men gjennomgående synes vi at de har tatt oppdraget på alvor og løst det bra, sier næringspolitisk direktør Ingebjørg Harto.

Fylkesmennenes hadde frist til 1. oktober med å legge fram sine råd. Mandag kommer anbefalingene fra de to siste fylkene, Møre og Romsdal og Hedmark.