Kongressen overstyrte Obamas veto mot terrorlov

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressen har overstyrt president Barack Obamas veto mot en terrorlov. Dermed blir det mulig for familiene til ofrene etter 11. september-angrepene å saksøke myndighetene i Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er klart etter at et stort flertall i Representantenes hus stemte for å overstyre Obamas veto. Tidligere onsdag stemte et stort flertall i det andre kammeret i Kongressen, Senatet, for det samme.

Presidenten la ned veto blant annet fordi han mener terrorloven undergraver den nasjonale sikkerheten.

Onsdagens nederlag i Kongressen ses som et tegn på at den amerikanske presidenten er politisk svekket. Det er første gang Obamas veto er blitt overstyrt. I Senatet var stemmetallet 97 mot 1, mens det i Representantenes hus var 348 mot 77.

Raser

Josh Earnest, talsmann i Det hvite hus
Josh Earnest, talsmann i Det hvite hus

Det hvite hus' talsmann Josh Earnest rykket raskt ut og kalte avstemningen i Senatet «den pinligste enkeltbeslutningen» kammeret har tatt på flere årtier, og anklaget senatorene for å fraskrive seg sitt ansvar. Han beskyldte også medlemmene av Senatets justiskomité for å ikke forstå lovgivningen og hvilken påvirkning den kom til å ha på USAs forsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia har reagert sterkt på lovforslaget og truet blant annet med å trekke tilbake alle amerikanske investeringer, noe som kan ha stor betydning for den amerikanske økonomien.

På kant med flere

Kongedømmet har også truet med å få med seg sine allierte i golfområdet på det samme.

– Det bør være tydelig for USA og resten av verden – når et av Golfrådets medlemsland på en urettferdig måte blir gjort til mål, så kommer alle medlemslandene til å stå sammen, sier Abdulkhaleeq Abdullah, professor i statsvitenskap ved United Arab Emirates University.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alliansen som kalles Golfrådet (Gulf Cooperation Council) består av Saudi-Arabia, Kuwait, Bahrain, Qatar, De forente arabiske emirater og Oman.

– Alle golfstatene kommer til å støtte Saudi-Arabia på alle mulige måter, la Abdullah til.

Diplomat advarer

USAs tidligere ambassadør til Saudi-Arabia Chas Freeman advarer også mot reaksjonene i Saudi-Arabia dersom loven blir en realitet. Han mener USA kan risikere viktige strategiske interesser i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovforslaget nevner ikke Saudi-Arabia spesielt, men det vil gi anledning til å saksøke myndigheter man mener støtter terrorister som står bak terrorangrep.

15 av de 19 angriperne 11. september var fra Saudi-Arabia.

Les også: Obama legger ned veto mot terrorlov

Kan slå tilbake på USA

Obama frykter at USA kan bli utsatt for hevnaksjoner i form av søksmål og rettssaker.

I brevet til Senatet skriver Obama at andre land kan bruke den nye loven til å gå etter amerikansk politikk og aktiviteter de er mot, skriver Dagbladet.

– Som et resultat av dette kan vår nasjon og og våre væpnede styrker, som Utenriksdepartementet, etterretningen og andre, finne seg selv gjenstad for søksmål i utenlandske domstoler, skrev Obama.